Studentima ljeto prođe bez prakse, neće da rade u firmama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Studentima ljeto prođe bez prakse, neće da rade u firmama

Izvor: Nezavisne novine | Datum:08.05.2018.

Većina studenata u BiH, i pored nedostatka dovoljno stručne prakse na fakultetima, tokom ljeta radije bira ljetovanja nego mogućnost usavršavanja i stručne prakse u raznim kompanijama što u BiH, što van nje, smatraju predstavnici studentskih organizacija.

Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kaže da je nedostatak prakse veliki problem sa kojim se suočava visoko obrazovanje u BiH, te da je to najviše vidljivo nakon završetka studija prilikom zapošljavanja.

"Kada su u pitanju ferijalne prakse, zainteresovanost je mala. Postoji više faktora zbog čega mladi ne žele ići na ljetnu praksu, to je odraz generalnog stanja među mladima, jer je mala zainteresovanost za prakse u privatnom sektoru i nažalost svi bi da ništa ne rade i dobijaju platu, odnosno da se zaposle u javnom sektoru", rekao je Serdarević za "Nezavisne".

Naglasio je da bi se moglo reći da studenti radije biraju ljetovanje nego ljetne prakse i pozvao studente da mijenjaju svijest i stiču radne navike.

"Period studiranja treba iskoristiti za sticanje radnih navika i dalje ih treba razvijati. Treba ljetovati, ali treba i zaraditi za ljetovanje", kaže Serdarević.

Dodao je da je vrlo mala zastupljenost praksi u BiH i ona se više nudi u inostranstvu, jer kod nas to nije sistemski razvijeno, te da su to uglavnom pojedinačni slučajevi u određenim privrednim društvima.

Jedan student iz Banjaluke kaže da ima priliku da ide na praksu u jedno preduzeće, ali da to neće prihvatiti jer ne plaćaju ni marku.

"Radije ću na more, imam tetku u Crnoj Gori, nego da drugom radim besplatno", kaže on.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, kaže da nemaju evidenciju koliko studenata samoinicijativno tokom ljeta obavlja praksu, jer to u suštini zavisi od samih studenata.

"Iz godine u godinu pokušavamo uključiti i aktivirati za praksu što veći broj studenata, pa i rukovodstva fakulteta", rekao je Milišić.

On kaže da uvijek postoji jedan broj studenata koji su zainteresovani za ljetne prakse, ali da se uglavnom radi o manjini od ukupnog broja studenata.

On dodaje da od profesije i zanimanja za koje se studenti školuju zavisi da li postoji mogućnost prakse.

Suzana Obradović, predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kaže da je većina studenata na njihovom fakultetu zainteresovana za obavljanje stručnih praksi tokom ljeta, ali da za to nemaju mogućnosti, jer tu praksu nemaju gdje obavljati.

"Upoznata sam sa radom jedne od advokatskih kancelarija u Bijeljini i znam da oni nude studentima ljetne prakse, što je vrlo pohvalno. Postoje omladinske organizacije koje mladima nude obavljanje prakse van granica BiH, ali se tu studenti susreću sa jezičkim barijerama, pa tako prakse van BiH nisu na zavidnom nivou. Studenti traže većinom plaćene prakse, što je danas rijetkost naći", rekla je Obradovićeva za "Nezavisne".

U Tehnološkom parku "Intera" u Mostaru kažu da su veoma zadovoljni odzivom studenata za obavljanje stručne prakse putem javnih poziva koje objavljuju, ali kažu i pored toga što je odziv pozitivan, uvijek ima studenata koji se neće prijaviti.

Na Banjalučkom univerzitetu kažu da se studenti odazivaju na pozive za izvođenje praktične nastave, te da je kroz Strategiju razvoja Univerziteta, koja je usvojena u prošloj godini, definisano da se u okviru studijskih programa stavi akcenat na praktični dio nastave, odnosno na osposobljavanje akademskih građana u budućoj profesiji koju će obavljati.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: