Jesu li diplome iz BiH i Srbije priznate u Hrvatskoj? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Jesu li diplome iz BiH i Srbije priznate u Hrvatskoj?

Izvor: ATV | Foto: Ilustracija | Datum:13.05.2018.

Nakon što je iz Hrvatske, prije dvadesetak dana, stigla vijest da se u toj zemlji neće priznavati fakultetske diplome iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a zbog striktnog usklađivanja sa Lisabonskom konvencijom, do danas to nije ni demantovano ni potvrđeno pa je, zapravo, nejasno šta se ustvari dešava.

Neki su odluku podveli čak i pod političko pitanje jer jer došla u periodu novog pogoršanja odnosa Zagreba i Beograda. Tako ne misli hrvatska Agencija za nauku i visoko obrazovanje iz koje su pojasnili da, što se BiH tiče, oni koji bi trebalo da vode računa o kvalitetu visokog obrazovanja, jednostavno, ne ispunjavaju evropske kriterijume.

“Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nije na listi Evropskog registra za osiguravanje kvaliteta visokog obrazovanja i ima pridruženi status u Evropskom udruženju za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju. Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske nije na listi EQAR, nije članica ENQA-e, niti ima pridruženi status”, poručuju iz hrvatske Agencije.

S druge strane, pitanje je koliko sve ovo može da napravi problem ljudima sa fakultetskom diplomom iz Republike Srpske ili Federacije jer, istini za volju, ne postoji navala visokoobrazovnog kadra za radna mjesta u Hrvatskoj. U Centru za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH samo su nam kratko poručili da čekaju pojašnjenje iz Hrvatske. Iz Agencije za akreditaciju RS stiže pisano saopštenje u kome navode da im nije najjasnije šta Hrvati rade jer su u procesu pridruživanja međunarodnim asocijacijama i registrima.

“Agencija je punopravan član Mreže agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju Centralne i istočne Evrope kao i Međunarodne mreže agencija na svjetskomo nivou. Agencija je dobila i potvrdu da je prihvaćen zahtjev za pridruženo članstvo u Evropskoj asocijaciji za osigranje kvalitet u visokom obrazovanju”, navode u Agenciji Srpske.

U problemu bi mogli da budu, ako se odluka sprovede, prije svega, studenti iz Hrvatske koji, zbog jeftinije školarine, studiraju u nekom od pograničnih BH gradova, poput Orašja gdje svoj ogranak ima mostarski Univerzitet. Kako god, priča nije dobra, smatra Dragana Jeckov, poslanik u hrvatskom Parlamentu. U nadležnoj Agenciji, tvrdi, lično je tražila odgovore.

“Agencija za znanost i visoko obrazovanje RH nije donijela nikakvu odluku o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH. I da će postupak nostrifikacije Visokoškolskih kvalifikacija provoditi kao i do sada. Smatram da ko god ima namjeru da te odnose dodatno komplikuje ne misli dobro nijedno državi, niti misli dobro o mladima u tim državama”, kaže Dragana Jeckov, poslanik SDSS-a u Parlamentu RH.

Kako god, svi čekaju da se nadležni u Hrvatskoj ponovo oglase i pojasne šta se dešava. Dotad, sve ostaje po starom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: