Potpisan ugovor o rekonstrukciji prečistača vode u Nevesinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Potpisan ugovor o rekonstrukciji prečistača vode u Nevesinju

Izvor: Srna | Datum:17.05.2018.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i predsjednik uprave preduzeća "Ekoteh" iz slovenačkog Velenja Marko Škoberne potpisali su u Banjaluci ugovor o rekonstrukciji prečistača vode za piće u Nevesinju, za šta će biti uloženo 1.181.000 evra.

Avdalović je rekao da će ovim projektom biti riješen problem vodosnabdijevanja čistom vodom, s kojim je ova lokalna zajednica suočena posljednjih 30 godina.

"Projektom dobijamo potpuno novu fabriku vode, izgrađenu po evropskim standardima. Evropska investiciona banka je za ovaj projekat obezbijedila 560.000 evra, grant Vlade Srpske je 350.000 KM, a imamo i grant Slovenačke agencije za međunarodnu saradnju od 400.000 evra", istakao je Avdalović u Banjaluci nakon potpisivanja ugovora.

On je naveo da je najveći problem prečistača sadašnje fabrike vode to što je star 30-40 godina, što je malog kapaciteta i niskog tehnološko-tehničkog nivoa. 

"Nevesinje se snabdijeva vodom iz vještačkog jezera Alagovac i ta voda nije za upotrebu bez prečistača. Stalne analize su pokazivale da naša voda nije bakteriološki i hemijski ispravna, zbog čega godinama pripremamo ovaj projekat", objasnio je Avdalović.

Prema njegovim riječima, gradnja nove fabrike vode je najbolje rješenje za Nevesinje, a koliko je projekat zahtjevan govori činjenica da se na dva tendera, sa cijelog prostora bivše Jugoslavije, javila samo po jedna firma.

Avdalović očekuje da bi građevinski radovi mogli da počnu u septembru.

Škoberne je istakao da je firma "Ekoteh" u Srpskoj radila nekoliko sličnih projekata.

"Jedna smo od firmi iz Slovenije koja se bavi ekologijom i energetikom. U Srpskoj smo do sada radili i projekte u Termoelektrani `Ugljevik` i Hidroelektrani `Bočac`. Siguran sam da ćemo i ovaj posao dobro uraditi", napomenuo je Škoberne.

On je dodao da ova firma ima oko 200 zaposlenih, da im je godišnji prihod 30 miliona evra, te da su im tržišta Srbije i Srpske jedna od najvažnijih.

"Sve ćemo uraditi kako bi ovaj projekat u planiranom roku od 10 mjeseci pokazao očekivane rezultate. Projekat počinje istražnim radovima, izradom projektne dokumentacije, revizijom te dokumentacije, nakon čega slijede građevinski radovi i isporuka tehnološke opreme, mašinskih i elektro instalacija", napomenuo je Škoberne.

On je ukazao da je projekat pripreme vode za piće zahtjevan, ali da "Ekoteh" ima dobra iskustva i da su u posljednjih pet godina imali nekoliko sličnih projekata ukupne vrijednosti 50 miliona evra.

Rekonstrukcija prečistača vode za piće u opštini Nevesinje biće realizovana u okviru projekta "Vodovodna i kanalizaciona mreža u Republici Srpskoj", koji je vrijedan 100 miliona evra, a koji se najvećim dijelom finasira kreditnim sredstvima Evropske investicione banke, grant sredstvima EU, te bilateralnim i sredstvima opština.

U Republici Srpskoj trenutno 37 jedinica lokalne samouprave, koje su uključene u projekat, imaju odobrene projekte planove.

Potpisivanju ugovora prisustvala je i pomoćnik ministra finansija Radmila Mihić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: