Danas je slava hrama u Stocu gdje je dugo vremena službovao 'Otac Slobo' - arhimandrit Simeon Dobrićevski (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas je slava hrama u Stocu gdje je dugo vremena službovao 'Otac Slobo' - arhimandrit Simeon Dobrićevski (VIDEO)

Izvor: Slobodna Hercegovina/ RTRS | Datum:17.05.2018.

Stolački Srbi su svoj hram obnovili 1870. godine u velikom trudu i ljubavi, na metohu drevnog stolačkog pravoslavnog manastira Presvete Bogorodice Vidovske, koji je do turskog porobljavanja živio u samom središtu grada.

U ovoj mučeničkoj crkvi, čijeg su sveštenika i cijeli crkveni hor 1941. godine ustaše bacile u jamu Jagodnjaču, a istaknute stolačke Srbe nožem i maljem umorili, žene i starce u Jasenovac bez povratka poslali,  u vremenu najgoreg komunističkom bogoborstva službovao je otac Slobodan Biberdžić.

Otac Slobo, kasnije arhimandrit Simeon Dobrićevski, rođen je u Stocu, bio je njegov duhovni cvijet i ukras cijele pravoslavne Hercegovine.

Svojom prečasnom 50-godišnjom službom postao je novovremena pohvala stolačkih Srba, naš zalog pred Gospodom da ćemo se Stocu vratiti, a Spasov hram psalmopojem ispuniti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: