Trebinje okupilo kardiologe regiona i Evrope: Počeo Prvi međunarodni kongres kardiologa (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje okupilo kardiologe regiona i Evrope: Počeo Prvi međunarodni kongres kardiologa (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Grad Trebinje | Datum:18.05.2018.

Trebinje je ovog vikenda domaćin Prvog međunarodnog kongresa kardiologa, u organizaciji Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA BiH.

Stručni skup na temu „Multidisciplinarni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova“ okupio je u našem gradu eminentne kardiologe iz regiona i Evrope, njih više od 300, koji će u naredna dva dana govoriti o prevenciji infarkta miokarda i šloga, te nizu drugih stručnih pitanja iz oblasti zaštite od kardiovaskularnih bolesti.

Kongres je večeras u hotelu „SL Panorama“ u Gradu sunca otvorio prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje – Beograd, gdje je i sjedište udruženja HISPA, istakavši da o značaju prevencije najbolje svjedoče „jezive cifre“ da je u Srbiji i drugim zemljama regiona svaka druga smrt upravo posljedica različitih  bolesti srca i krvnih sudova.

U Srbiji u jednom satu umire šest ljudi od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti, a svaki osmi je u punom životom i stvaralačkom dobu, između 24 i 64 godine života“, upozorio je dr Bojić.

On je istakao da je cilj HISPE uzvišen upravo što treba da preduprijedi tragične posljedice koje sa sobom nosi „ubica broj jedan čovječanstva“, a plemenit „jer pomaže svakom od nas ponaosob i što ga sprovode i dejstvuju plemeniti ljudi“.

Predsjednik udruženja HISPA i naučnog odbora kongresa dr Nebojša Tasić istakao je da je asocijacija za pet godina rada otvorila više od 60 stručno osposobljenih i savremeno opremljenih centara za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih bolesti u šest zemalja regiona, a danas okuplja više od 2.000 članova, sve sa ciljem „da svim ljudima omogući kvalitetnu i udobnu starost, spriječi ili odloži bolest, sačuva zdravlje“.

Naša uloga nije samo uloga ljekara i naučnika, već i vizionara, edukatora, predvodnika. Želimo da podignemo i osavremenimo zdravstvenu svijest kako pojedinaca tako i društva u cjelini, a posebno moramo da radimo na edukaciji zdravstvenih radnika, jer su oni – svetionik svakog društva“, kazao je Tasić.

Trinaest HISPA centara formirano je i na području BiH, iza čijeg rada je već nekoliko hiljada pregledanih pacijenata – napomenuo je predsjednik HISPA BiH i organizacionog odbora kongresa u Trebinju dr Radoslav Nikolić.

On je dodao da je važnost HISPA programa i u tome što je to put kojim se u našem vremenu i društvu rjeđe ide – jer prevencija, kao takva, ne donosi brza rješenja.

Ono što mi radimo i što ćemo raditi u budućnosti baštiniće neka nova pokoljenja. Nadam se da ćemo tada moći da kažemo da se naš trud isplatio, da smo uspjeli u onome što želimo – da spriječimo bolest, odložimo invaldinost i smrt“, istakao je Nikolić.

U ime grada domaćina kongresa gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zahvalio je učesnicima što su boravak u Trebinju iskoristili da danas i sutra organizuju besplatne preglede pacijenata, koji su na dijagnostiku i liječenje čekali i po nekoliko mjeseci.

Petrović je dodao da mimo sistematizacija radnih mjesta kojima su zdravstvene ustanove zakovane zajednica mora da iznađe mehanizme dodatnih stimulacija kako bi se zaustavio nepovoljan trend odlaska stručnog medicinskog kadra.

U tom smislu smatram da je veoma važno naći načina da se ljekari zadrže ovdje, da nam pamet ne odlazi, kao ni novac u tuđe zemlje i gradove već da ostaju na našim prostorima. Tako ćemo i mi biti – i veseliji i zdraviji i dugovječniji“, istakao je Petrović poželjevši učesnicima kongresa uspješan rad.

Predsjednik udruženja HISPA dr Nebojša Tasić uručio je direktoru trebinjske Bolnice Borislavu Grubaču savremene elektronske aparate za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih pacijenata u ovoj ustanovi, a među dobitnicima zahvalnica HISPE, dodijeljenih za podršku uradu udruženja, bili su i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predsjednik poslovnog sistema „Svislajon“ Rodoljub Drašković.

Domaćin i pokrovitelj kongresa je Grad Trebinje, a generalni sponzor komanija „Svislajon“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: