Mirno u migrantskom centru u Salakovcu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mirno u migrantskom centru u Salakovcu

Izvor: ATV | Foto: ATV | Datum:19.05.2018.

U Salakovcu danas sve vrvi od migranata. Poslije jučerašnjeg napornog dana uslijedila je mirna noć, kažu u izbjegličkom centru.

Vać danas migranti su se rasplinuli na sve strane, stižu i do Mostara, a da li će se vratiti u centar niko ne zna. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da nisu zadovoljni i da ne žele ostati ovdje.

Problem je ovdje. Šta ću ovdje, u odnosu na ovo, Avganistan je za mene dobar. Šta ću ja ovdje ja hoću u Italiju, a onda poslije u Avganistan kod moje porodice”, rekao je David iz Avganistana.

Ovdje mi nije dobro. Ja ne želim ovdje ostati. Nemam ni ćebe da spavam, nemam ni hranu koju hoću, i juče smo imali dosta problema. Idem iz Avganistana jer tamo nisam bezbjedan”, istakao je Ahmed, koji je stigao iz Avganistana.

Uparvnik Izbjegličkog centra Salakovac kaže da je stanje pod kontrolom. Kapija ovoga centra za migrante je otvorena do 22 časa. Edin Denjo napominje da svi oni koji se ne vrate gube status azilanta.

Iz Ministarstva bezbjednosti uzimaju i sve ostalo da bi sredili u papirologiju i da imamo evidenciju ko je tu. Svako jutro ćemo raditi prozivku i vodićemo evidenciju ko je u Centru, a ko nije došao”, istakao je Edin Denjo, upravnik izbjegličkog centra Salakovac kod Mostara.

Ni mještanima koji žive u okolini Salakovca nije svejedno. Kuće drže pod ključem, ali ipak, kažu žale i razumiju ove ljude.

Niti je lako biti izbjeglica, niti je lako primiti izbjeglicu. Ja sam bio izbjeglica, evo sada u komšiluku imam izbjeglice. Jednostavno treba biti čovjek, treba biti human, treba biti solidaran”, naglasio je Ćamil Tabaković, mještanin.

Kapacitet Centra u osam objekata je 290 mjesta. Tu je već boravilo četrdesetak izbjeglica sa Kosova, a juče je iz sarajevskog parka stiglo 270 migranata. Pune ruke posla i danas imaju pripadnici mostarskog crvenog krsta.

Pokušavamo da na najbolji mogući način ovim ljudima osiguramo sve uslove dostojne normalnog življenja i normalnog čovjeka”, istakao je Alen Kajtaz, sekretar Crvenog krsta Mostar.

Kajtaz kaže da nije lako te da korisnici njihovih usluga iz Mostara neće biti zapostavljeni zbog migranata. Ljekari lokalnog doma zdravlja su pregledali sve migrante i dali im sredstva protiv šuge i vaški. Ekipe hitne pomoći takođe su u pripravnosti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: