Prva generacija maturanata nevesinjske Gimnazije proslavila 50 godina mature | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prva generacija maturanata nevesinjske Gimnazije proslavila 50 godina mature

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:20.05.2018.

Prva generacija maturanata nevesinjske Gimnazije okupila se juče isred zgrade Stare gimnazije kako bi proslavila 50 godina mature. Sa bivšim maturantima bio je i profesor Risto Brenjo koji je održao školski čas gdje su se prisjetili gimnazijskih dana. Na početku časa minutom ćutanja odali su počast preminulim drugovima i položili cvijeće na spomenik Blagoja Parovića, jer je tadašnja Gimnazija nosila njegovo ime.

Druženju prepunom emocija prisustvovalo je oko 20 nekadašnjih učenika ove prestižne Gimnazije, koja se može pohvaliti da je tokom svog postojanja iznjedrila dobre profesore, inženjere, advokate, ljekare...

Profesor Risto Brenjo rekao je da se vrlo teško vratiti pola vijeka unazad u vrijeme kada su u društvu vladali drugačiji međuljudski odnosi.

– Veliko mi je zadovoljstvo danas biti sa vama i smatram da je veliki uspjeh svakog profesora da svoje učenike vidi kao zrele, porodične i uspješne ljude – ponosno ističe Brenjo.

Advokat Mira Tamindžija Aćimović koja živi u Beogradu nije krila radost što je došla da proslavi zlatni jubilej sa svojim drugovima iz školskih klupa.

– Osjećam se lijepo, ne kao nekad, ali mi je drago što sam danas ovdje i što imam priliku da vidim drugove sa kojima sam provela mladost i najljepši dio života – sjetno kaže Aćimović.

Ona je naglasila da su svi sa velikom željom iščekivali ovaj dan, jer su se samo jednom okupili, a to je bilo prije 10 godina, kada su proslavljali 40 godina mature.

– Za vrijeme našeg školavanja svi smo se družili zajedno i pomagali jedni drugima. Smatram da je Gimnazija u to vrijeme bila jako dobra škola sa dobrim nastavnim kadrom koji su nam dali osnove da krenemo dalje kroz život – ističe Aćimović.

Jedan od prvih maturanata nevesinjske Gimnazije profesor istorije Boško Buha, napravio je paralelu između učenika tada i danas.

- Mi smo se zabavaljali na drugačiji način, pravili smo često izlete u prirodi, i sa iskustvom koje imam, današnjoj omladini bi preporučio da se okrenu druženju i ne traže zabavu u onome što više šteti a ne zabavlja, a to su kafići i moderna tehnologija komuniciranja – kaže Buha.

On je dodao da je većina učenika poslije mature završilo fakultete i da je to bila prva generacija koja je odškolovala domaći kadar koji je kasnije doprinio razvoju Nevesinja – naglasio je Buha.

– Imamo sreću i zadovoljstvo što je sa nama naš profesor Risto Brenjo koji je održao čas i „prozvao“ nas kao prije 50 godina, i na momenat nas vratio u to divno vrijeme - nostalgično priča Buha.

Druženje je nastavljeno u restoranu „Bukvica“, gdje su evocirali uspomene i prisjećali se mnogih zgoda i nezgoda iz školskih klupa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: