DEN TANA NA SLAVI BILEĆANA U BEOGRADU: Majkl Daglas 13. jula otkriva spomenik Karlu Maldenu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DEN TANA NA SLAVI BILEĆANA U BEOGRADU: Majkl Daglas 13. jula otkriva spomenik Karlu Maldenu

Izvor: Slobodna Hercegovina | Datum:21.05.2018.

Zavičajni klub Bilećana u Srbiji, u svojim prostorijama je treću godinu za redom proslavilo svoju krsnu slavu Prenos moštiju Svetog Save.

Ovogodišnja slava protekla je u sjeti za nedavno preminulim sveštenikom Radom Zelenovićem. Naime, kada su prije tri godine Bilećani uselili u svoje prostorije on ih je osveštao. Takođe, prema njegovom prijedlogu i blagoslovu Bilećani su nakon useljenja počeli da obilježavaju ovu slavu, koja je bila i logičan izbor, jer Bileća slavi Svetog Savu.

U znak zahvalnosti i ljubavi prema svom duhovnom ocu, Bilećani su u galeriju svojih besmrtnika na posebno mjesto postavili portret prota Rada, koji je svoj vječni mir našao u svojoj zadužbini – manastiru Svetog Petra Zimonjića u Danićima.

Poštujući zavjet predaka i vjere pravoslavne, slavski obred obavio je nadležni paroh, sveštenik Saborne crkve u Beogradu Arsen Milovanović.

U presjecanju slavskog kolača učestvovali su predsjednik udruženja Miodrag Dunđerović, potpredsjednici Borislav Krkelić i Đuro Vujadinović, sekretar Željko Milinić, mr Božidar Boban Vukoje, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i brojni članovi Udruženja.

Poznat po svom humanitarnom radu, zavičajni klub Bilećana prošle jeseni organizovao je, na inicijativu uspješnik poslovnih ljudi prof. dr Milenka Dželetovića i mr Boža Bobana Vukoja, donatorsko veče posvećeno obnovi Hrama Svetog Save u Bileći. Tom prilikom sakupljeno je 60.000 KM.

Kako nam je ispričao predsjednik udruženja Miodrag Dunđerović radovi na obnovi bilećkog Sabornog hrama privode se kraju .

"Nakon uspješno provedene donatorske večeri našeg Zavičajnog kluba Bilećana, krajem prošle godine, i zahvaljujući drugim brojnim donacijama, Hram se nalazi pred završetkom radova. Tačnije, preostalo je da još ikonopisci završe svoj dio posla, oslikavanje njegove unutrašnjosti, nakon čega će Hram zasijatu u novom ruhu", rekao je Dunđerović i dodao da će to biti praznik ne samo stanovnika Bileće, već svih Bilećana ma gdje da se nalaze.

Potpredsjednik udruženja Bilećana Borislav Krkelić najavio je da će tradicionalno okupljanje 800 pripadnika Škole rezervnih oficira JNA iz svih bivših jugoslovenskih republika, sada samostalnih država, održati 16. i 17. juna 2018. godine u Bileći. Na taj dan Bilećani na ulice iznose svoje proizvode i time uveličavaju ovaj događaj. Krkelić je najavio da će Zavičajni klub nagraditi tri najbolja učenika Gimnazije „Golub Kureš“ sa laptop računarima, a već su počele pripreme na organizaciji tradicionalne „Večeri Bilećana“ koje će se po tradiciji održati krajem godine u Beogradu.

Govoreći o drugim aktivnostima kluba, potpredsjednik udruženja Bilećana Borislav Krkelić rekao je da je za 13. jul u Beogradu zakazano otkrivanje spomenika slavnom holivudskom glumcu Mladenu Sekuloviću ili Karlu Maldenu, kako mu je bilo umjetničko ime. Slavni oskarovac, čiji je otac Petar stigao u Ameriku iz bilećkog sela Podosoje, od malih nogu govorio je srpski jezik i uvijek sa ponosom isticao svoje korijene.

"Spomenik će biti u Jugoslovenskoj kinoteci, koja je inicirala podizanje spomenika i u kojoj se nalazi i Legat velikog umjetnika", rekao je Krkelić.

Tim povodom poseban gost Bilećana bio je veliki Sekulovićev prijatelj legendarni Dobrivoje Tanasijević Den Tana. On je ispričao da je sa čuvenim glumcem drugovao 50 godina i da je Karl Malden do posljednjeg dana živio kao ponosni Srbin. Den Tana je otkrio da će spomenik čuvenom Bilećaninu otkriti američki glumac Majkl Daglas.

"Majkl Daglas je uvijek isticao da je presudan uticaj na njegovu karijeru imao Karl Malden i izrazio je veliku želju da dođe u Beograd i otkrije spomenik", rekao je Den Tana i dodao da će tim povodom u Beograd stići i ćerke Karla Maldena sa svojim porodicama.

Među gostima je bio i vajar koji je autor spomenika Karlu Maldenu profesor Zdravko Joksimović. Kopija njegovog rada biće postavljena i u Bileći. Prisutan je bio i novinar Aleksandar Vlajković koji ovih dana završava sa prevodom autobiografske knjige Karla Maldena „Kako sam uspeo”.

Ovom skupu prisustvovao je hercegovački pjesnik i filozof Božidar M. Glogovac, predsjednik udruženja Nevesinjaca u Beogradu Zoran Janjić i sekretar Nataša Gligorić, sekretar Udruženja Trebinjaca Milivoje Mišo Rupić, potpredsjednik Kluba Gačana Slobodan Drašković i mnogi drugi.

Nakon slavskog obreda, slavljenici su se preselili u parohijski dom Crkve Svetog Marka, gdje je za sve goste bio pripremljen slavski ručak. Bilećani, poznati kao veliki ljubitelji epske poezije sa velikom pažnjom i uživanjem su slušali majstora na strunama Srđana Avdalovića, člana najboljeg guslarskog društva u Srbiji „Stara Hercegovina”.

Tekst: Željko Đekić / Trifko Ćorović
fotografije: Željko ĐEKIĆ


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: