Trebinje: Sjećanje na slavnu Bobansku četu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Sjećanje na slavnu Bobansku četu

Izvor: Srna | Datum:27.05.2018.

U selu Rapti, u Bobanima, jutros je služen pomen za 23 poginula borca Bobanske čete Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Pomen je služen kod spomenika poginulim borcima slavne Bobanske čete, za koje je 2000. godine sagrađeno i Spomen-obilježje. 

Nakon pomena, koji je služio protojerej stavrofor Boris Banduka, cvijeće su položili predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, delegacija trebinjske Boračke organizacije, Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe", te porodice i saborci poginulih boraca Bobanske čete, koji su se podsjetili na vojevanje čete pod vođstvom vojvode Nedeljka Vidakovića. 

"Da li smo se mi dovoljno odužili tim borcima i njihovim porodicama? Nismo i nikada nećemo, jer Bog je dao tim ljudima život, a oni su bili spremni da ga polože da bismo mi danas živjeli dostojanstveno i slobodno", istakao je Banjak. 

Sveštenik Banduka je u obraćanju pozvao mještane da nikada ne zaborave svijetle likove palih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske. 

Jedinica slavnog vojvode Nedeljka Vidakovića osnovana je u selu Šćenica na Trojičindan 1992. godine, a nakon Vidakovićeve pogibije na Boračkom jezeru kod Konjica, 1994. godine komandovanje četom je preuzeo Dragan Ristić Beli. 

Risto Vidaković, koji je ratu je izgubio oba brata, vojvodu Neđa i Sava Vidakovića, kaže da su preživjeli saborci i rodbina došli da odaju počast za Bobansku četu koja je imala oko 120 pripadnika, a držala je liniju fronta dugu 15 kilometara. 

Govoreći o osnivanju i ratnom putu Bobanske čete, Vidaković je rekao da su tokom rata 23 pripadnika čete poginula, a imali su više od 50 ranjenih boraca. 

"Pripadnici ove čete nisu ratovali samo na podrčju Bobana, već su položaje držali povremeno i na Treskavici i Boračkom jezeru", naveo je Vidaković. 

Nakon pomena borcima u Crkvi Vozdviženja časnog krsta u Bobanima služena je Sveta liturgija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: