Bileća: Održan tradicionalni Trojičindanski sabor kod manastira Dobrićevo | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bileća: Održan tradicionalni Trojičindanski sabor kod manastira Dobrićevo

Izvor: RADIO BILEĆA | Datum:28.05.2018.

Trojičindanski sabor, sabor narodnog izvornog stvaralaštva, narodnog pjevanja, igara i nadmetanja održan je juče kod manastira Dobrićevo.

Nakon svete liturgije priređen je kulturno- umjetnički program koji je i takmičarskog i revijalnog karaktera.

U konkurenciji muških pjevačkih grupa najvišu ocjenu žirija dobila je grupa „Ljubomirci“, drugo mjesto osvojili su članovi UGiEP „Vojvoda Vlatko Vuković“, a treće „Zvuci Hercegovine“ iz Nevesinja. U muškoj konkurenciji takmičili su se i „Braća Kise i braća Lečić“ i „Duo dva Marka“.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojile su članice UGiEP „Vojvoda Vlatko Vuković“, a treće mjesto pripalo je mladom pjevačkom sastavu iz GKUD „Vladimir Gaćinović“. U konkurenciji „sviranja na drevnim instrumentima“ jedini prijavljeni takmičar bio je Radivoje Kapetinić koji je svirao frulu.


Tradicionalno prvu nagradu muškoj pjevačkoj grupi, jagnje pečeno na ražnju dodjelio je „Aleksić komerc“, a novčane nagrade obezbjedila je Skupština opštine Bileća. 


I ove godine održano je takmičenje u sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena“, a pobjednici su Branko Milićević, Krsto Delić i Luka Vukajlović. Novčanu nagradu za ovu takmičarsku kategoriju i ove, kao i prethodnih godina obezbjedio je Milan Bobot iz Sečnja. 
U revijalnom dijelu programa nastupili su članovi GKUD „Vladimir Gaćinović“ i Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“. Pjesmom su program upotpunili interpretatori eto pjesama Lana Samardžić, Milica Šešlija i Andrijana Koprivica, kao i narodni guslar Miloš Vukoje.
Na otvaranju sabora govorili su načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić i sveštenik Aleksandar Šmanja.
Podsjećamo, SPKD „Prosvjeta“ Bileća je 1997. godine, zajedno sa počivšim ocem Simeonom, arhimandritom i igumanom dobrićevskim, obnovila Trojičindanski sabor.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: