Nevesinje: Nastavljeno istraživanje pećine 'Provalija' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Nastavljeno istraživanje pećine 'Provalija'

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:05.06.2018.

Turistična organizacija opštine Nevesinje i Speleološko društvo „Ponir“ iz Banjaluke organizovali su sedmodnevnu međunarodnu ekspediciju „Provalija 2018“ sa ciljem da se obavi istraživanje i topografsko snimanje ove pećine koja se nalazi u Kifinom Selu, u zaseoku Gaj.

Sredstva za realizaciju ove aktivnosti obezbjedio je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Ovogodišnje istraživanje je nastavak ekspedicije koja je započeta prošle godine. Učesnici ekspedicije bili su Speleološko društvo „Ponir“ Banja Luka i Speleološki odsjek „Velebit“ Zagreb.

Zbog svoje dužine i velikog broja sistema kanala pećina ni ovaj put nije do kraja istražena, tako da se uskoro očekuje nova ekspedicija. Iz Turističke organizacije Nevesinje potvrđeno je da ova pećina sa do sada izmjerenih i nacrtanih 2674 metara kanala po dužini zauzima četvrto mjesto u BiH.

Konfiguracija terena i pravac pružanja kanala nagovještavaju ogromni potencijal za dalje istraživanje.

Po ljepoti pećinskog nakita, Provalija spada među najljepše u bivšoj Jugoslaviji. Ovdje su pronađene izuzetno rijetke forme pećinskog nakita ̶ helektiti i pećinski biseri“, naglašavaju u nevesinjskoj Turističkoj organizaciji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: