Otpad kao modno blago, radionica papirnih kreacija kao ekološka izjava | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Otpad kao modno blago, radionica papirnih kreacija kao ekološka izjava

Izvor: Herceg TV | Datum:26.06.2015.

Sarajevo – Waste is Taste u saradnji sa Društvom za promociju kulturnog stvaralaštva »MLAZ« već treći put organizuje eko-dizajnersku radionicu koja će se održavati od 22. do 25. jula u Počitelju, na kojoj će dizajneri stvarati modne kreacije od otpadnog materijala. Za razliku od prethodnih, ovogodišnja radionica će se odvijati tematski - u znaku papira. Tako će pred učesnike biti postavljen zadatak da naprave jednu kreaciju – haljinu ili gornji i donji dio koji se može nositi kao cijelina – od starih časopisa, letaka, kataloga itd. Odabrani su dizajneri prema konkursu koji je bio otvoren do 1. juna.

Učesnici treće Waste is Taste radionice su:

Amra Alibabić rođena 28.03.1990.godine u Bihaću. Student je treće godine Tehničkog Fakulteta u Bihaću, odsjek tekstilni dizajn. Članica je studentske sekcije „STO“, koja se bavi projektima vezanim za umjetnost, modu i dizajn. Učestvovala je u petodnevnoj foto radionici „InFocus2015“ i u jednodnevnim radionicama DUKAT FEST »Tradicionalno u novom« u Banjaluci (rad sa fimo masom) i u Bihaću (rad sa keramikom).


Foto: Maja Topčagić

Ivana Lazarević rođena 12.01.1988. godine u Beogradu. Godine 2009. diplomirala je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu i 2011. godine magistrirala iz savremenog odijevanja. Učestvovala je na brojnim izložbama i projektima i dobitnica je brojnih dizajnerskih nagrada; između ostalog, 2014. uvrstila se u pet najboljih dizajnera obuće koje je objavio ELLE magazin.Foto: Ivan Marković


Alen Plančić rođen 31.05.1990 godine u Doboju. Student je treće godine Tehničkog fakulteta u Bihaću, odsjek tekstilni dizajn. Učestvovao je na fotografskoj radionici InFocus2015 u Bihaću i na Dukatfestu2015 u Banjaluci, na radionici filca i keramike. Učestvovao je i na 34. Nivea BH Fashion Week u Sarajevu 2015 godine.

Foto: Igor Lazić

Zorana Stojanović rođena 10.08.1986. godine u Beogradu. Godine 2011. je diplomirala na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, smjer savremeno odijevanje u klasi Dode Komad. Odmah nakon toga u saradnji sa kolegicama pokreće inicijativu o formiranju "Klasa" udruženja te ubrzo i otvaraju radnju u već postojećem Bdd-u ( Belgrade desing District). Klasa osvaja prestižne nagrade na „Belgrade fashion week“ 2012. koju je dodijelio Tekstil Užice, a 2013. nagrađena je od strane B92 fonda u okviru ''Boris Nikolić'' nagrade.

Foto: Dragan Mandić

Nevena Nikolić – asistentica projekta rođena 12.07.1985. godine. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za Produkt dizajn. Svoje radove izlagala je na brojnim internacionalnim izložbama i sajmovima (Keln, Ljubljana, London, Skoplje, Hanover, Hamburg, Tokio, Kyoto). Nagrađivani je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). U svojim radovima često traži vezu između industrijskog i unikatnog. Voli eksperimentisati sa različitim materijalima i otkrivati njihove stvarne potencijale, zadržavajući akcenat na funkcionalnosti i prilagodljivosti proizvoda svakom pojedinom korisniku.


Jasminka Hadžimehmedović – osnivačica projekta rođena 18.06.1983. u Sarajevu. Diplomirala je 2010. godine na odsjeku za tekstilni dizajn Tehničkog fakulteta u Bihaću kao student generacije. Njen profesionalni opus uključuje radove iz oblasti modnog i grafičkog dizajna, kostimografije i scenografije; učesnica brojnih izložbi i radionica. Godine 2012. osniva projekat Waste is Taste kako bi se vizuelnom komunikacijom progovorilo o važnosti očuvanja prirodnog okoliša i reciklaže.


Šta je "Waste is Taste"

Moda se, između ostalog, definiše i kao skup društvenih vrijednosti koje važe na nekom prostoru u nekom trenutku u vremenu. U tom smislu, moda je sastavni dio kulture i društva, a njena izrazita karakteristika je prostorna i naročito vremenska ograničenost.

Međutim, moda kao dio širih pojava, kulture i društva, ima i tu karakteristku da se stalno obnavlja, odnosno transformiše, te da se zaboravljeni izrazi na svjetlu novih ili izmijenjenih vrijednosti javljaju u uvijek novoj formi.

Koristeći odbačene industrijske predmete i materijale poput čepova, PVC kesa i folija i sve ono što bi se moglo naći pri ruci, učesnici/e radionice izrađuju, prema svojim ličnim senzibilitetima i kreativnim porivima, različite unikatne odjevne predmete kao odgovor na izazove koje postavljaju savremeno odijevanje i kostim kao specifični izraz društvenih vrijednosti u stalnom procesu transformacije i obnove.


MLAZ, Organizacioni partner

MLAZ je neprofitna organizacija čiji je cilj da umjetnicima iz svih oblasti pruži priliku da stvaraju, da svoje radove predstavljaju i dijele sa drugima u mirnoj okolini koja ih inspiriše i pruža punu stvaralačku slobodu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: