Polaganje male mature: Bilećani najbolji iz matematike | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Polaganje male mature: Bilećani najbolji iz matematike

Izvor: ATV | Datum:12.06.2018.

Maturanti OŠ Petar Kočić iz Nove Topole kod Gradiške bili su najbolji na testiranju iz srpskog jezika za eksperimentalnu malu maturu. Riješili su više od 80 odsto testa. Đaci, nastavnici, direktor kažu da im je to već tradicija.


"Sad na testu nije bilo nešto što nisam znala, da mi baš ne ide. Gramatika ima tih nekih težih stvari, a što se matematike tiče tu uvijek ima neki zadatak, iz matematike geometrija, tu treba više da se razmišlja i da se bude kreativan u rješavanju," kaže Ana Ljepojević, maturant OŠ "Petar Kočić" iz Nove Topole.

"Pripreme faktički traju od prvog razreda, ali evo da kažem od šestog. Malo intenzivnije je to bilo u devetom," rekla je Ranka Šejatović, nastavnik srpskog jezika.

"Mala matura kad se uvede u osnovnu školu znači da ocjena više neće dolaziti do izražaja, nego znanje stečeno tokom devetogodišnjeg školovanja, koje će im kasnije omogućiti i upis u željene srednje škole," kaže Radivoje Popović, direktor OŠ "Petar Kočić" iz Nove Topole.

Najbolje matematičare među devetacima ima OŠ "Sveti Sava" iz Bileće. Testove iz srpskog jezika i matetamtike na eksperimentalnoj maloj maturi rješavali su maturanti iz 21 osnovne škole iz cijele Srpske. Test iz srpskog jezika, generalno, su bolje riješili.

"Oko 42 odsto je rješenost testa iz matematike i 56 odsto iz srpskog jezika. Svake godine su rezultati i iz matematike i srpskog jezika sve bolji i bolji. To pokazuje ozbiljnost rada i u školama, učenika, a svakako i ozbiljnost rada rukovodstva u školama," rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Poslije testiranja đaci mogu da odahnu jer je testiranje u probnoj fazi. Mala matura, za nekoliko godina, postaje obavezna.

"Eksperimenatalno testiranje će se provoditi sve do školske 2021/22. godine, jer mi moramo onu generaciju koju upišemo tek u šesti razred pripremati da kad dođu u deveti imaju malu maturu. Do tada se sve radi eksperimenatalno," pojasnio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Srpske.

Uvođenje male mature trebalo bi da utiče na objektivnost u ocjenjivanju u osnovnoj školi. Znanje koje đaci pokažu iz srpskog jezika i matematike, kada se mala maturu uvede u sve škole, biće jedan od osnovnih kriterijuma za upis u srednje škole.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: