Danas je Vidovdan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas je Vidovdan

Datum:28.06.2015.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu, 1389. godine.

Danas se na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima pominje stradanje kosovskih mučenika, koji su ostavili vječnu poruku o istoriji, etici i tradiciji srpskog naroda. Za naziv praznika vezuje se ime Svetog Vida sa Sicilije, koji je hrišćanstvo zadužio podvizma u vrijeme cara Dioklecijana, velikog progonitelja hrišćana.

Kosovski boj 1389. se odigrao na Vidovdan

Zanimljivo je da se niz značajnih istorijskih događaja desio na današnji dan. Najpoznatiji među njima je svakako Kosovski boj 1389, kada se srpska vojska  suprostavila turskom prodiranju na Balkan.  Iako je u bici ubijen sultan Murat i napredovanje Turaka  za jedno vrijeme zaustavljeno, poginuo je i ogroman broj srpskih vojnika i plemića,  zbog čega je  država  značajno oslabljena, te je pedesetak godina kasnije  pala pod osmansku vlast.

Na Vidovdan je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda 1914, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. 

Na Vidovdan 1919. potpisan je i Versajski sporazum kojim je okončan Prvi svjetski rat. Na taj praznik 1921. godine kralj Aleksandar Prvi Karađorđević donio je Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca a 1948. na Vidovdan je donijeta Rezolucija Informbiroa kojom se  Jugoslavija razišla sa  Sovjetskim savezom.

Amandman na Ustav Hrvatske po kojem su Srbi prestali da budu konstitutivni narod donijet je takođe na Vidovdan 1990, dok su godinu dana kasnije na graničnom prelazu Holmec između Austrije i Slovenije na taj praznik poginula dva vojnika JNA u sukobu sa slovenačkom teritorijalnom odbranom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: