U Nevesinju počela realizacija projekta 'Prevencijom do zdravlja' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju počela realizacija projekta 'Prevencijom do zdravlja'

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:14.06.2018.

U okviru projekta „Prevencijom do zdravlja“ sinoć je održana prva radionica za žene iz Mjesne zajednice Nevesinje 4 o prevenciji i identifikaciji raka dojke i grlića materice.

Ovim projektom koji je podržan od strane Američke ambasade u Sarajevu planirano je da se u 10 mjesnih zajednica održe radionice na ovu temu. Projekat sprovodi Udruženje žena „Hercegovka“.

Specijalizant ginekoligije i akušerstva dr Nikola Minić rekao je da projekat ima za cilj da se podigne svijest o ranom otkrivanju i prevenciji raka dojke i grlića materice.

– Predavanja treba da pokažu koliko je bitno rano otkrivanje ovih oboljenja, jer ako se na vrijeme otkriju vrlo lako se liječe – istakao je Minić.

On je pojasnio da se, nažalost, oboljenja u većini slučajeva otkrivaju kasno zbog nemarnosti i neodlazaka na pregled.

– Upravo ovakva predavanja ženama treba da predoče koliko je važna redovna posjeta ginekologu i prvi pregled da bi se došlo do rane dijagnostike – dodao je Minić.

Predsjednica Udruženja žena „Hercegovka“ Aleksandra Kravić rekla je da je jedan dio projekta namjenjen tinejdžerima, gdje će biti govora o reproduktivnom obrazovanju, a realizovaće se sa učenicima SŠC „Aleksa Šantić“.

U projekat su uključeni i šef Odsjeka za ginekologiju i akušerstvo Bolnice u Nevesinju dr Ranko Kokotović i glavna sestra sa ovog Odsjeka Žana Tomović.

Projekat traje šest mjeseci i planirano je da bude obuhvaćeno od 300 do 400 žena. Očekuje se da projekat podigne svijest žena na selu o ženskim zdravstvenim problemima i njihovoj prevenciji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: