Izgrađuju povjerenje i olakšavaju svakodnevnicu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Izgrađuju povjerenje i olakšavaju svakodnevnicu

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:29.06.2015.

Udruženja koja okupljaju oboljele od multiple skleroze i djecu sa posebnim potrebama iz Nevesinja i Mostara počela su realizaciju projekta „Zajedno možemo više – za bolje sutra“ koji je odobrila Američka ambasada u BiH. Cilj je da se kroz kulturne sadržaje i umjetničke aktivnosti uspostavi dijalog između osoba sa invaliditetom u dvije susjedne zajednice i tako razbiju predrasude iz prošlosti i podstakne proces izgradnje mira.

Nosioci projekta su Udruženje multiple skleroze regije „Istočna Hercegovina“ iz Nevesinja i oboljeli od MS-a iz Mostara, a partneri su udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama „Moja nada“ i „Ružičnjak“, te  nekoliko kulturnih i javnih ustanova  iz Nevesinja i Mostara.

Planirano je da se kroz medijske promocije, radionice, zajednička druženja i prodajne izložbe pojača  interesovanje osoba sa invaliditetom za uključivanje u kulturni i javni život u lokalnim zajednicama i čitavoj regiji.

Istraživanja su pokazala da se mali broj  invalidnih lica iz Nevesinja i Mostara profesionalno bavi umjetničkim radom i kulturnim stvaralaštvom iako potajno kod većine njih postoji želja da se na ovaj način uključe u svakodnevne životne tokove.

U okviru  projekta „Zajedno možemo više – za bolje sutra“ dobiće priliku da prave fotografije, učestvuju u sportskim i zabavnim takmičenjima, obilaze kulturne i vjerske objekte, upoznaju ljude sa sličnim problemima iz susjednih zajednica i  uspostavljaju mostove povjerenja i tolerancije.

Za kraj projekta predviđeno je organizovanje prodajnih izložbi fotografija u Nevesinju i Mostaru, a  prikupljena sredstva bila bi iskorištena za jačanje kapaciteta udruženja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: