ODRŽANO 14. VEČE HERCEGOVINE U VRŠCU: Omaž Novici Gušiću, legendarnom ratnom komandantu Nevesinjske brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ODRŽANO 14. VEČE HERCEGOVINE U VRŠCU: Omaž Novici Gušiću, legendarnom ratnom komandantu Nevesinjske brigade

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:26.06.2018.

Bogat kulturno-zabavni program, uvijek nasmijani domaćin Božidar Pašajlić, cicvara majke Anđe od 80 ljeta i dvije operske dive iz Beograda obilježili su 14.veče Hercegovine u hotelu Srbija u Gradu pod Kulom, 22. juna ove godine, a u osvit najvećeg nacionalnog praznika Vidovdana. „Vidovdane moj očinji vide-tobom vidim što drugi ne vide.“

Iako je riječ-iskušenje kome Hercegovci teško mogu odoljeti, ovogodišnji program počeo je etno pjesmom „Koliko snage Humska zemlja ima“, autora vladike Grigorija u izvođenju ženske pjevačke grupe iz Beograda, koju vodi poznati etnomuzikolog Bojana Nikolić. Nastavljeno je igrom i pjesmom iz Hercegovine KUD „Alat Swisslion“ iz Trebinja, iza kojih stoji tradicija od 62 godine.

Potom su mladi trebinjski amateri napravili špalir i ukrasili scenu, na kojoj je umjetnička slika autora Zorana Stankovića iz Beograda uručena legendarnom komandantu Nevesinjske brigade VRS pukovniku Novici Gušiću. Ova slika je dar mladih Hercegovaca iz Beograda i prijatelja iz glavnog grada,za rodoljublje i patriotizam. U ime mladih koji su rođeni u slobodi na kamenu herecegovačkom i generacija koje rastu u miru, sliku za vječnost, u ime svih zavičajnih udruženja i darodavaca, uručio je domaćin večeri Božidar Pašajlić.

-Na ovaj način simbolično odajemo počast i poštovanje svim braniocima i stvaraocima Republike Srpske i učesnicima otadžbinsko-odbrambenog rata-rekao je Pašajlić.

„Sjedokosi dirigent“ pukovnik Gušić se toplo zahvalio na iznenadnom poklonu,istakaviši da je u ratu često sjedio na tom velikom kamenu pred Komandom brigade na Prijekim Grmima,a iza njega Nevesinje i srpska Hercegovina, za koju su ginuli i da je taj ratni detalj umjetnik na lijep način dočarao na kompoziciji.

Nakon riječi dobrodošlice domaćina Boža Pašajlića, pozdrav u ime Hercegovine prenio je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, podsjećajući da će dogodine u Hercegovini na svečan način biti obiželjeno osam vijekova od osnivanja Humske Episkopije,kada će se prvi put nakon 27 godina, oglasiti i zvona Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Sabranje su blagoslovili đakon Branislav Rajković iz Mostara, prenijevši hrišćansku poruku ljubavi iz Eparhije Zahumsko-Hercegovačke i Primorske i sveštenik Vladimir Simeunović, paroh vršački u ime Eparhije Banatske.

U bogatom programu, svako na svoj umjetnički način, dio narodne tradicije prenijeli su-guslar Petar Šišović iz GD „Nikola Tesla „ iz Obrenovca, zdravičar Vukojica Sandić, etno pojac Marija Sandić, etno grupa Bojane Nikolić iz Beograda, KUD „Alat Swisslion“ sa još jednom koreografijom sa juga Srbije, za pjesmu i zabavu veoma raspoložen bend „Boja noći“, dok je specijalni gost muzičkog dijela večeri Nešo Lutovac darovao rukovet izvornih narodnih pjesama.

Vrhunac programa označio je nastup operske dive Biserke Veličković,kao i stalne članice Opere Narodnog pozorišta iz Beograda Mirjane Begenišić,a ovu vrstu muzičke umjetnosti Hercegovci mogu da čuju jedino u Vršcu kod domaćina Božidara Pašajlića!

Priređena je i tombola sa bogatim nagrada,pa će zahvaljujući igranju tombole, neki od „sijeldžija“ putovati u Grčku 10 dana, drugi na vikend na Kopaonik, treći na Mosko kod Aćimovića, uz druge prigodne nagrade.

U kulturnom kutku nastupio je poeta Božidar Glogovac, dok su Jovanka Ivanišević iz Novog Sada i Milan Beli Bjelogrlić, u ime SPKD „Prosvjeta“ predstavili novo izdanje „Nove Zore“ i apelovali na veći brpj pretplatnika na ovaj jedini časopis srpske Hercegovine.

I jedna zanimljivost – kad je usaglašavan program večeri, pozvanih učesnika bilo je toliko da se voditelj našalio pitanjem –Je li ovo za dvije večeri?, na što je domaćin Pašajlić, sasvim ozbiljno, odgovorio: „Jedna, ali vrijedna“.

Da ne zaboravimo i cicvaru majke Anđe od 80 ljeta, jer cicvara kao tradicionalno jelo hercegovačko najavljuju večeru. Kako je Sabor u Vršcu održan u vrijeme utakmice Srbija-Švajcarska na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, na početku programa je burno pozdravljeno vođstvo srpske reprezentacije, dok je kasniji poraz prećutno potisnut u drugi plan, pa su posjetioci punog srca mogli da nastave Ljudovanje, Drugovanje, Hercegovanje…

Milivoje Beštić


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: