Nevesinje: U Biogradu služen pomen žrtvama komunističkog terora | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: U Biogradu služen pomen žrtvama komunističkog terora

Izvor: radio nevesinje | Datum:02.07.2018.

Kod Ponora u Biogradu juče je služen pomen žrtvama komunističkog terora iz Drugog svjetskog rata. Na tom lokalitetu su 1942. godine pripadnici Prvog hercegovačkog partizanskog bataljona na svirep način ubili deset nedužnih mještana sela.

Pomen stradalnicima služio je sveštenik Nemanja Luketa, a kod Spomen obilježja sa imenima žrtava prislužene su svijeće i položeno cvijeće.

Sveštenik Luketa je rekao da su ovi mučenici postradali vjerujući u Hrista, bližnjega i krsnu slavu. On je poručio da se ovaj događaj nikada ne smije zaboraviti, ali da je hrišćanski praštati.

Kratko istorijsko podsjećanje na okolnosti stradanja prenio je Vasilije Kuljić. On je ukazao na zločine komunističkog režima i njegove pogubne posljedice po srpski narod koji je bio okrenut tradiciji i pravoslavnoj vjeri.

U ime organizatora skupa prisutne je pozdravio Božidar Lažetić naglašavajući da žrtve terora zaslužuju dostojan pomen, zahvalnost potomaka i sjećanje na njihovo stradanje.

Molitveno sjećanje završeno je bacanjem cvijeća u ponor Zalomke sa simboličnom porukom da se ovakvi zločini više nikada ne ponove.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: