Započeta restauracija hrama Svetog proroka Ilije u selu Trebijovi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Započeta restauracija hrama Svetog proroka Ilije u selu Trebijovi

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:06.07.2018.

U hramu posvećenom Svetom proroku Iliji u selu Trebijovi počela je obnova kojom će biti riješen problem vlage, saniran zvonik, urađeno pjeskarenje i fugovanje fuga na fasadi, zamijenjena dotrajala ulazna vrata i prozori, kao i popravka oštećenog ikonostasa.

Iz Crkvenog odbora sela Trebijovi ističu da ova svetinja ima veliku kulturnu i istorijsku vrijednost.

„Iz istorijskih izvora saznajemo da je crkva zidana u drugoj polovini XVII vijeka, oko 1690. god, i tada je bila posvećena Svetom Stefanu Prvomučeniku. Na mjestu stare crkve, 1904. godine, izgrađena je veća saborna crkva, posvećena Sv. proroku Iliji, koju su mještani svojim radom i prikupljanjem pomoći zajedno izgradili, i koji je oduvijek predstavljao saborni hram za sva Trebinjska brda, i šire. Iz usmenih predanja saznajemo da se jedno zvono sa saborne crkve nalazi u manastiru Savina kod Herceg Novog“, navode iz ovog odbora.

U sabornom hramu nalaze se mnoge vrijedne crkvene knjige koje su napisane na staroslovenskom jeziku, među kojima se nalazi i jevanđelje koje datira još iz 1893. godine, blagoslov tadašnjeg mitropolita Serafima Perovića.

 „Planirano je da se do slave hrama, 2. avgusta 2018. godine završe svi vanjski radovi, poslije čega bi uslijedila faza obnove ikonostasa i unutrašnjeg uređenja crkve. Za slavu hrama ćemo se javno zahaliti svim zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli obnovu ove svetinje“, kažu iz Crkvenog odbora sela Trebijovi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: