Nevesinje: Bogosluženjem i saborovanjem proslavljen Petrovdan u Lukavcu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Bogosluženjem i saborovanjem proslavljen Petrovdan u Lukavcu

Izvor: radio nevesinje | Datum:13.07.2018.

Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Lukavcu proslavila je juče krsnu slavu-Petrovdan.

Poštujući duhovnost i tradiciju okupili su se Lukavčani kod svetog hrama da proslave svetkovinu sa rodbinom, komšijama i prijateljima.

 Pristigli su i zavičajci sa svjetskih merdijana da osvježe sjećanje na vremena kada su vrijedno radili u pitomom Lukavačkom polju i koristili svaku priliku za sijela i praznične sastanke.

Nakon svete liturgije koju je služio sveštenik Drago Zubac obavljen je slavski obred. U kratkoj besjedi Zubac je čestitao slavu hrama i pozvao vjernike da se ugledaju na djela svetih apostola Petra i Pavla.

Dobro zdravlje, sreću i napredak okupljenim vjernicima poželio je najstariji učesnik današnjeg saborovanja u Lukavcu Boško Grahovac. Vitalan i razborit starac koji je prevalio 90 ljeta u prigodnoj zdravici najljepše poruke uputio je omladini.

Ktitori i mještani su uredili ovo lijepo zdanje i sada smo svi radosni kada ovaj hram dodatno ukrase djeca – poručio je Grahovac.

Nakon bogosluženja saborovanje je nastavljeno uz trpezu ljubavi, pjesmu i prijateljske razgovore. Za dobru atmosferu ove godine su se pobrinule članice Etno grupe „Simonida“ sa svojim repertoarom duhovnih i narodnih pjesama.

Lukavčani su bili zadovoljni što radost praznika mogu podijeliti sa gostima. Ponosni su na lijepo uređeni hram i okolinu, obnovljenu crkvenu kuću i sagrađenu kapelu. Ovo su i najljepši primjeri vjere, duhovnosti i pregalaštva mještana.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: