Источна Херцеговина под противградним кишобраном | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Источна Херцеговина под противградним кишобраном

Извор: Независне новине | Датум:18.07.2018.

У Требињу се, први пут у његовој историји, формира пословница противградне превентиве, за шта је Град Требиње дао локацију на локалитету Дражин до, док ће се дуж требињских ораница, највише уз ријеку Требишњицу, поставити још 14 локација ракетних лансирних система.

У питању је регионални центар за противградну превентиву и успостављање противградне заштите за цијелу источну Херцеговину, који се инсталира у оквиру пројекта "Модернизација техничког дијела службе противградне заштите РС", цјелокупне вриједности 25 милиона марака.

Пројекат финансира Влада РС, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, на основу усвојене Стратегије развоја противградне заштите Републике Српске.

Тихомир Дејановић, директора ЈП "Противградна превентива РС", потврдио је да је планирано да се, поред регионалног центра, који се гради у Дражин долу, на подручју источне Херцеговине распореди и 60 противградних станица.

"Станице ће бити распоређене на локацијама гдје је најинтензивнија пољопривредна производња, као што су подручје уз Требишњицу, Попово поље, Невесиње, Љубиње, Берковићи, како бисмо та подручја ставили под кишобран противградне заштите", каже Дејановић, према чијим ријечима се планира да се до септембра ове године заврши радарски центар у Дражин долу, који ће користити америчке софтвере посљедње генерације, као и лансере у источној Херцеговини.

Он каже да је за регионални центар планирана екипа од четири запослена, који се већ обучавају за овај посао, и наглашава како је РС прва ушла у аутоматизацију овог система у региону.

"Овакви радари и лансери су најновије генерације и ми смо први на простору бивше Југославије који посједујемо овакве софистициране системе, па у области противградне заштите сада имамо савременији систем од Хрватске и Србије", казао је Дејановић.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: