Bogdanić uručio sertifikat trebinjskoj bolnici | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bogdanić uručio sertifikat trebinjskoj bolnici

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.07.2015.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić posjetio je danas Bolnicu Trebinje i uručio direktoru Zdravki Vreći rješenje kojim je ova ustanova stekla status sertifikovane ustanove na period od četiri godine.bogdanic  sertifikat„Ovo je, nakon Bolnice Prijedor, druga bolnica u RS, a prva u istočnoj Hercegovini koja je dobila ovaj status, koji dovodi do standardizacije rada i povećanja sigurnosti i kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite. Dobijanje statusa sertifikovane ustanove je značajno za trebinjsku bolnicu ali sve zdravstvene ustanove u RS jer se poštuju određene procedure i protokoli, ostvaruje se bolja zaštita pacijenata i zaposlenih“, istakao je Bogdanić.
Ministar Bogdanić je naveo da je proces sertifikacije u Srpskoj zaživio, te da je završno ocjenjivanje u procesu sertifikacije, koji provodi Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS, osim u bolnicama Prijedor i Trebinje, provedeno u 20 domova zdravlja, Zavodu za stomatologiju, Zavodu za fizikalnu medicijinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, dvije privatne stomatološke ordinacije, 16 privatnih specijalističkih ambulanti i 118 apoteka, dok je još oko 80 zdravstvenih ustanova u ovom procesu.
Kako je precizirao, u programu sertifikacije ocjenjuju se svi parametri – od infrastrukture, preko svih dijagnostičkih, terapeutskih i interventnih procesa koji se vrše u zdravstvenoj ustanovi, odnosno od ulaska pacijenta u bolnicu, postupanja sa njim do završetka liječenja.
Prema Bogdanićevim riječima, trebinjska bolnica je „jedna od racionalnih bolnica u Srpskoj koja je dobro uskladila svoju organizaciju i sistematizaciju rada, te način pružanja usluga zdravstvene zaštite i radi uspješno, u skladu sa sredstvima koje dobija od Fonda zdravstvenog osiguranja RS“.

bogdanic vreca

Direktor Bolnice Trebinje Zdravka Vreća navela je da je proces sertifikacije u trebinjskoj bolnici trajao pet godina:
„Status sertifikovane bolnice stekli smo u oktobru 2014.godine i sa zadovoljstvom mogu da istaknem da su ispunjeni svi uslovi za kvalitetno i i sigurno pružanje zdravstvene zaštite našim pacijentima. Sertifikacijom je postignuta sigurnost ne samo pacijenata već i zaposlenih, obezbjeđen bolji timski rad, dobra komunikacija zaposlenih sa korisniicima zdravstvene zaštite, u opremu je uloženo oko sedam miliona maraka, uz značajna sredstva na edukaciji naših kadrova, ali i zaštiti životne sredine, a sve u pravcu kako bi naši pacijenti bili zadovoljni i kako bismo zdravstvenu zaštitu podigli na što veći nivo“, istakla je prim. dr Vreća.
Ona je dodala da trebinjska bolnica raspolaže sa adekvatnom opremom i da su značajna sredstva uložena za renoviranje i izgradnju novih prostora, i da nijednog trenutka nije bilo zastoja u procesu rada, te da redovno izmiruje obaveze prema radnicima ali i poreskoj upravi.
„Zahvaljujući velikim naporima svih zaposlenih, naša bolnica je među najboljim u RS, u opremu je uloženo sedam miliona maraka, imamo 60 ljekara, od kojih je svega nekolicina saradnika koji nisu iz Trebinja. Posljednjih godina u našoj ustanovi se hospitalizuje oko 7000 pacijenata iz cijele istočne Hercegovine, ambulantno i do 50 000, a ranije je odnos bio 3500 pacijenata i oko 35 000 ambulantno liječenih“.

Vreća je navela da se u ovoj godini planiraju značajna ulaganja u trebinjskoj bolnici:
„Planiramo rekonstukciju i opremanje dijaliznog centra, jer se u našoj bolnici svakodnevno dijalizira 28 pacijenata iz cijele regije, opremanje pojedinih odjeljenja gdje je oprema zastarjela, uvođenje video-asistiranog bronhoskopa na našem plućnom odjeljenju, opremanje laboratorijske dijagnostike, ali i odjeljenja intezivne njege, uz opremanje angio-sale, uz uvođenje potpuno nove prodedure ne samo u našoj bolnici već u čitavom regionu“, istakla je dr Vreća.
Po završetku svečanosti dodjele rješenja o statusu sertifikovane ustanove, kojoj su prisustvovali i načelnici svih odjeljenja i glavne sestre Bolnice Trebinje, ministar Bogdanić je obišao interno i hirurško odjeljenje Bolnice Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: