Trebinje: Pojačane kontrole hrane koja se priprema i poslužuje u ugostiteljskim objektima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Pojačane kontrole hrane koja se priprema i poslužuje u ugostiteljskim objektima

Izvor: herceg tv | Datum:25.07.2018.

Inspekcija za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Trebinja u ljetnim mjesecima vrši pojačane kontrole hrane koja se priprema i poslužuje u ugostiteljskim objektima -  restoranima i restoranima okviru hotela, objektima brze hrane, picerijama, roštiljnicama, pekotekama, buregdžinicama i poslastičarnicama.

"Ovo podrazumijeva provjeru opštih uslova za utvrđivanje bezbjednosti hrane i provjeru sistema samokontrole, koji je zasnovan na principima dobre higijenske i proizvođačke prakse u svim fazama - od skladištenja do pripreme hrane", kažu u nadležnom odjeljenju.

U Inspekcijama pojašnjavaju da, shodno Zakonu o hrani, subjekti u poslovanju sa hranom snose odgovornost za bezbjednost hrane i imaju obavezu poslovati prema propisanim principima. 

"Inspektor je vršio provjeru ispunjavanja obaveza kao što su redovno mjesečno ispitivanje mikrobiologije gotovih jela, ispitivanje mikrobiološke čistoće poslovnog prostora - radnih površina, opreme i uređaja – uzorkovanje i analize, evidencije o ispitivanjima, obezbjeđivanje uslova za čuvanje hrane u cilju spriječavanja kontaminacije, uspostavljanja uslova za kontrolu temperature hrane, održavnje principa hladnog lanca za hranu koja se ne može bezbjedno čuvati na sobnoj temperaturi - posebno za zamrznutu hranu, uspostavljanje plana monitoringa kritičnih kontrolnih tačaka i korektivnih mjera za iste", dodaju u Inspekcijama za hranu. 

U vezi sa ličnom higijenom u prostoru, kako u Inspekcijama kažu,  kontroliše se da li su za zaposlena lica obezbijeđeni redovni sanitarni pregledi, adekvatna radna odjeća i posebna edukacija iz oblasti higijene hrane.

Kontrole subjekata izvršene do sada, pokazuju da lica odgovorna za njihovo poslovanje izvršavaju svoje obaveze propisane zakonom, te da nije bilo pekršajnih radnji.

"Uvid u Izvještaje laboratorijskih ispitivanja mikrobiologije gotovih jela je pokazao da za tekuću godinu nije bilo neispravnih uzoraka. Takođe, nije bilo prijava oboljenja uzrokovanih hranom iz ugostiteljskih objekata od strane Higijensko - epidemiološke službe Doma zdravlja. Preporuka vlasnicima objekata jeste pojačan oprez u radu sa hranom, obzirom na temperature u ovom periodu", kažu iz Inspekcije za hranu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: