Teško je naći radnike za berbu voća | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Teško je naći radnike za berbu voća

Izvor: ATV | Datum:27.07.2018.

Godina nikada rodnija, a radnika nikada manje, žale se voćari. Nude sezonski posao za oko hiljadu radnika, ali ih nema dovoljno, iako, kad se podvuče crta, na kraju mjeseca može solidno da se zaradi. Po nekoj računici, i do hiljadu maraka.

"Mi smo imali dnevnicu od 30 do 35 maraka, a ove godine ćemo vjerovatno dignuti sa 35 na 40 maraka. To je jedna solidna dnevnica. Tu ima obezbijeđena hrana, prevoz i kod nekih većih robnih proizvođača koji imaju bolje uslove ima obezbjeđen i smještaj", istakao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Oni koji dođu da beru voće, većinom su stariji, mladih skoro da i nema, kaže Dojčinović. Kažu i oni koje smo zatekli ispred Zavoda za zapošljavanje da bi rado u voćnjak za dnevnicu do 40 maraka. Doduše, mnogo je onih koji nisu ni čuli da se voćari žale da nema interesa za sezonsku berbu.

"Naravno da bih pristala. Pristala bih da radim bilo šta, mislim ne bih baš bilo šta, ali bih pristala naravno to da radim ako ne bih imala posla. Ali to nije moja profesija".

"Bih. Neka se barem nešto radi. A to je fino, povoljna cijena 40 maraka, to se ne može zaraditi u privrednoj organizaciji".

"Sasvim solidno. Jer ako nema posla, koliko god se zaradi to je super. Bolje nego sjediti u kući i ovako šetati", istakli su građani.

Berba jabuka traje od prvog septembra do prvog novembra, a krušaka i ranije. Radni dan traje najviše 10 sati sa najmanje dva sata pauze, tvrde voćari. Kažu da ni jedan posao nije lak, ali da ovaj nije toliko težak koliko neki misle.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: