Prvi bjeloglavi sup iz Uvca stiže u Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prvi bjeloglavi sup iz Uvca stiže u Trebinje

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.07.2015.
Zavod za zaštitu prirode Srbije obezbijedio je prvi primjerak bjeloglavog supa iz specijalnog rezervata prirode „Uvac“, koji bi tokom ovoga mjeseca trebalo da bude smješten u centar za smještaj bjeloglavog supa u Sedlarima – Popovo polje.b_141001135„U ovoj fazi projekta vraćanja ove autohtone ptice u Hercegovinu obezbijedili smo jedan primjerak, a plan nam je da u naredne dvije godine uvezemo tri grpe ovih rijetkih grabljivica“, potvrdio je Dejan Radošević iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Međutim, kako ističe Radošević, transport životinja iz jedne države u drugu, koji podrazumijeva dosta dokumentacije na međunarodnom nivou nije jednostavan posao, tako da je tek nedavno zavod preuzeo nadležnost za taj dio projekta.
On pojašnjava da će zavod nastaviti program obnavljanja kolonije bjeloglavih supova u Hercegovini, gdje je planirano da se uvezu još 24 jedinke ove ugrožene vrste ptica, nakon čega slijedi njihova adaptacija na novo stanište. Treća i završna faza predviđa njihovo naseljavanje novog staništa i formiranje hranilišta.
Prvi primjerak bjeloglavog supa, koja sve više odumire na prostorima cijele Evrope, prije prije desetak mjeseci naselio je Popovo polje , gdje je za ovog „čistača prirode“ sagrađen Centar za reintrodukciju i smještaj bjeloglavih supova u selu Sedlari, jedini takav u Republici Srpskoj.
Projekat „Reintrodukcija bjeloglavog supa u Popovo polje“, provodi Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ iz Beograda.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: