Moderna tehnologija u službi promocije zaboravljenog kulturnog nasljeđa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Moderna tehnologija u službi promocije zaboravljenog kulturnog nasljeđa

Izvor: radio trebinje | Datum:02.08.2018.

Na zgradi Kulturnog centra juče je montiran LCD displej, čija je osnovna namjena – turistička prezentacija nedovoljno afirmisanih lokacija i objekata kulturnoistorijskog nasljeđa na području juga Hercegovine.

Nabavka i montaža displeja, dimenzija 4 sa 2 metra, jedna je od planiranih aktivnosti u okviru EU projekta prekogranične saradnje „Život na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“, koji provodi Kulturni centar sa partnerima iz Trebinja i crnogorskih opština Nikšić i Plužine.

Cilj projekta i jeste povezivanje kulturnog nasljeđa sa turizmom. Kad smo kreirali projekat upravo to smo prepoznali kao jedan od glavnih problema u Trebinju – da poprilično veliki broj kulturnoistorijski itekako vrijednih objekata i lokacija nije u dovoljnoj mjeri valorizovan u turističkom smislu“, pojašnjava za Radio Trebinje koordinator projekta Miljan Vuković, urednik umjetničkog programa Kulturnog centra Trebinje.

On ističe da angažovani eksperti već rade na obradi i opisivanju 16 odabranih lokacija i objekata u Trebinju i četiri na području Bileće, koje će, zajedno sa još dvadeset lokacija na području opština Nikšić i Plužine, dobiti i table sa Ku-Ar (QR) kodom – posredstvom kojeg će posjetiocima već na lokaciji biti omogućeno da putem interneta iščitaju sve vezano za neki objekat – ali i turističku knjigu i promotivni video.

Vuković dodaje da će u okviru istog projekta, krajem avgusta ili u prvoj polovini septembra, ponovo zaploviti i trebinjske lađe, nakon uređenja starih dokova na Trebišnjici, prilaza marini, ali i rekonstrukcije preostalog dijela bedema Starog grada, što će takođe biti finansirano iz sredstava odobrenih za projekat.

Tu će biti malo pristanište za deset čamaca čija je izrada u završnoj fazi. U pitanju su tradicionalne trebinjske lađe, koje su nekada plovile Trebišnjicom i to će biti novi sadržaj za turiste ali i za sve naše sugrađane“, ističe Vuković za Radio Trebinje.

Ukupna vrijednost projekta je 330 hiljada evra, od kojih Evropska unija finansira 85% iznosa, dok je preostalih 15% obaveza Grada Trebinja, Kulturnog centra Trebinje i Centra za kulturu Plužine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: