Nevesinje: Ilindansko saborovanje na Udrežnju proteklo uz pjesmu i sokolska nadmetanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Ilindansko saborovanje na Udrežnju proteklo uz pjesmu i sokolska nadmetanja

Izvor: radio nevesinje | Datum:03.08.2018.

Svetom liturgijom, slavskim obredom i narodnim saborovanjem Crkva svetog proroka Ilije na Udrežnju  proslavila je juče krsnu slavu.

Slavskim svečanostima prisustvovao je veliki broj vjernika koji korjene vuku iz ovog slobodarskog nevesinjskog sela. Na Udrežnje su došli i gosti iz Srbije, Australije predstavnici opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije.

Svetu liturgiju služio je sveštenik Mladen Čalija, a nakon bogosluženja  presječen je i slavski kolač. Nije izostala ni tradicionalna licitacija za crkveni barjak.

Sveštenik Čalija je pozvao vjernike da se ugledaju na proroka Iliju i njegovu vjeru i požrtvovanje. Zahvalio se i ljudima dobre volje koji su donirali sredstva za sveti hram.

Narodnom saborovanju na Udrežnju prisustvovao je narodni poslanik u Skupštini Srbije, rođeni Udrežnjanin, Milimir Vujadinović koji je izrazio radost što se u njegovom selu oko crkve okuplja sve više vjernika. On je poručio Udrežnjanima da će najbolje sačuvati slobodu, mir i državu tako što će paziti na svoje porodice, komšije i prijatelje.

U ime opštine Nevesinje prisutne je pozdravio predsjednik Opštinskog parlamenta Momčilo Vukotić.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a „Nevesinje, etno grupe „Simonida“ i narodni guslar Mirko Parović.

Priređena su i takmičenja u sokolskim disciplinama. U potezanju konopa najviše snage pokazali su Udrežnjani. Najduži hitac u bacanju kamena s ramena imao je Marko Spremo, a u potezanjeu klipa Miloš Milidrag je lako savladao rivale. Skok udalj privukao je veliki broj takmičara, a najbolji rezultat imao je Dejan Stajić. Najmlađi učesnici sabora zanimaciju su pronašli u trkama u džaku i sa jajetom u kašici. U obje trke trijumfovao je Milorad Dragović. Sponzori nagrada bili su Opština Nevesinje i Crkveni odbor.

Crkva Svetog proroka Ilije duhovno je središte srpskog življa iz Udrežnja 121 godinu. Nizale su se generacije, jedni ostajali, a drugi tragajući za boljim životim odlazili, ali je ostala zajednička ljubav prema svetom hramu i zavičaju.

Ovaj kraj patriotski opredijeljenih ljudi, uostalom nije ni mogao dati drugačije promišljanje nego vjeru u božiju ljubav i hrišćanske vrline.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: