Sutra osveštanje crkve Sv. Vasilija Velikog u Konjicu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sutra osveštanje crkve Sv. Vasilija Velikog u Konjicu

Izvor: srna | Datum:10.08.2018.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije osveštaće sutra obnovljeni Saborni hram Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, koji je devastiran u proteklom ratu.


Konjički paroh Milan Bužanin rekao je Srni da obnova Saobrnog hrama Svetog Vasilija Velikog, koji je prvobitno bio sagrađena 1886. godine, značajna i kao ohrabrenje srpskim povratnicima. 

Hram iz 19. vijeka u proteklom ratu potpuno je devastiran, pa je 2012. godine obnovljen. 

U novembru 2007. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Saborni hram Svetog Vasilija Velikog sa pokretnim dobrima - ikonama, nacionalnim spomenikom BiH. Ikonostas ovog hrama je pod zaštitom Uneska kao dio konjičkog drvorezbarstva. 

"Ovo je Saborni hram i duhovni centar konjičke parohije, a njegova obnova značajna je i kao ohrabrenje povratnicima", rekao je Bužanin i dodao da je na području Konjica obnovljeno šest crkava i jedanaest kapela, te da je u Jablanici nanovo izgrađena crkva. 

Hram je obnovljen uz pomoć Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, federalnih ministarstava za prostorno uređenje, za izbjeglice i za kulturu i sport, kao i Ministarstva izbjeglica BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Pomoć u obnovi hrama pružili su i opštine Konjic, Jablanica, Prozor i Udruženja Konjičana Republike Srpske, Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori, Udruženja Srba iz Hercegovine u Melburnu, te prilozi vjernika i privrednika iz Konjica. 

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, a nakon toga slijedi svečani ručak, najavljeno je iz konjičke Crkvene opštine. 

Prije rata u Konjicu je živjelo oko 7.000 Srba, dok ih je danas svega 300. Srpski narod ovog kraja preživio je strašan egzodus i stradanje u kojima su neka srpska sela zauvijek uništena. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: