U Nevesinju održan poljoprivredni sajam 'Plodovi hercegovačkog krša' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju održan poljoprivredni sajam 'Plodovi hercegovačkog krša'

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:11.08.2018.

Sajam domaćih proizvoda i ručnih radinosti „Plodovi hercegovačkog krša“ danas je okupio veliki broj izlagača na platou Gradske pijace u Nevesinju, koji se održava u okviru 143. Nevesinjske olimpijade.

Ovogodišnji sajam domaćih proizvoda i ručnih radinosti finansiran je u okviru projekta „Regionalna saradnja i povezivanje u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja u prekograničnim regionima“.

Proizvođači su na štandovima izložili mliječne proizvode, med i pčelinje proizvode, alkoholna pića, kozmetiku i puno drugih proizvoda po kojima je prepoznatljiv hercegovački kraj.

Sajam je otvorio načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović koji je istakao da je ovaj sajam iz godine u godinu uspješniji i okuplja sve veći broj izlagača.

- Organizacioni odbor sa brojnim sponzorima ove godine akcenat je stavio na proizvode hercegovačkog krša – naglasio je Avdalović.

Stručni žiri i ove godine odlučio je da prilikom dodjele obuhvati što veći broj izlagača.

Najbolji punomasni sir iz mijeha pravi Dobrila Govedarica, a najukusniji kajmak Mirjana Kravić.

Da su Nevesinjci dobri domaćini moglo se vidjeti i na štandu Branislava Vukosava gdje se probao najbolji pršut, a sve to uz čašicu razgovora i najbolje šljivovice Ljuba Pojužine.

Nevesinjski pčelari Radmilo Govedarica i Rade Radovanović podijelili su prvu nagradu u kategoriji za najbolji med i pčelinje proizvode, a Nebojši Šarencu i Ljubiši Medanu pripala je druga nagrada. Najukusnija tradicionalna jela probala su se na štandu Danijele Vukosav.

Žiri je nagradio sve izlagače ručnih radinosti, a prvu nagradu podijelili su Rada Rupar, Pudar Slobodan, Lazar Zimonjić, Udruženje „Moja nad“, Drago Topalović i Svjetlana Bratić.

Najveseliji i najljepše uređeni štand imao je Dragan Savić, koji je osvojio i treće mjesto u kategoriji za najbolju rakiju šljivovicu.

Zahvalnice za učešće na sajmu dobili su Mljekare „Perfeto“ i „Pađeni“, Pčelarski centar „Batinić“ iz Sokoca, Agrarni fond Trebinje, Hercegovačka radionica, Gazdinstvo „Vlačić“, kao i članovi komisije profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Grijica Vico, prof. dr Ranko Popović sa Poljoprivrednog fakulteta iz Podgorice i rukovodic područne jedinice resornog ministrstva za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi za Hercegovinu Boro Milivojević.

Nagrade izlagačima dodjelili su načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Nevesinje Siniša Bratić i konzul Srbije Radislav Ilić.

U revijalnom dijelu programa učestvovali su KUD „Nevesinje“, plesna grupa „Let's dens“ mališani iz vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“ i gosti iz Trebinja.

Ovogodišnji sajam privukao je veliki broj posjetilaca koji su imali priliku da vide raznovrsne proizvode koje su djelo vrijednih ruku hercegovačkih domaćina i domaćica.

Organizatori su istakli da je cilj ovih okupljanja da promovišu domaću hranu i proizvode. 

Za učesnike sajma i nevesinjske privrednike Radna grupa za regionalni i ruralni razvoj SVG priredila je zajednički ručak u restoranu „Bukvica“. Na inicijativu opštine Nevesinje evidentirani su nevesinjski poljoprivredni proizvođači zainteresovani za plasman proizvoda preko Hercegovačke kuće.

Nagrađeni izlagači:

Punomasni sir iz mijeha:

1. Mirjana Kravić

2. Ljubo Pojužina

3. Miladinka Ivković

Kajmak:

1. Dobrila Govedarica

2. Suzana Savić i Marijana Savić

3. Nevenka Luketa i Radojka Pejanović

Pršut:

1. Branislav Vukosav

2. Milija Radojičić

3. Anđelko Vukotić

Pčelinji proizvodi:

1. Radmilo Govedarica i Rade Radovanović

2. Ljubiša Medan i Nebojša Šarenac

3. Udruženje MS i Nikola Lučić

Domaća rakija:

1. Ljubo Pojužina

2. Srđan Vukotić i Žanela Lojpur

3. Dragan Savić i Srećo Bulajić

Tradicionalna jela:

1. Danijela Vukosav

2. Dobrila Govedarica

3. Nevenka Luketa i Dragan Savić

Najveseliji i najljepše uređeni štand:

1. Dragan Savić

Ručne radinosti:

1. Rada Rupar, Slobodan Pudar, Lazar Zimonjić, Udruženje „Moja nada“, Drago Topalović i Svjetlana Bratić

2. Borjana Milošević, Mirjana Andrić, Dušanka Samatović, Radmila Đerić i Jasna Bjelogrlić

3. Darinka Čabrilo, Biljana Ivković, Lara i Teodora, Ilinka Vukosav i Milica Samardžić

U organizaciji Kinološkog saveza RS i LU „Srndać“ iz Nevesinja paralelno je održana i Ocjenska smotra pasa svih rasa.

Prva nagrada u konkurenciji vlasnika nelovnih pasa pripala je Mileti Milidragu, druga Dejanu Buhi, dok je treća nagrada pripala Aleksandru Ivkoviću. Najljepšeg lovnog psa imao je Zoran Vojičić. Drugo mjesto pripalo je vlasniku Lazaru Glogovcu, a treće Jovu Ivkoviću.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: