Borovnica sa Zelengore u Dučićevoj ulici | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Borovnica sa Zelengore u Dučićevoj ulici

Izvor: radio trebinje | Datum:13.08.2018.

Dio programa fočanske manifestacije „Dani borovnice“ priređen je danas i u Trebinju.

Na štandovima ispred Info centra Turističke organizacije u Dučićevoj ulici naši sugrađani mogu da probaju i kupe svježu borovnicu i prerađevine od ovog i drugih šumskih plodova, koje su vrijedne domaćice fočanskog kraja sakupljale po obroncima planine Zelengore.

Gostovanje „Dana borovnice“ u našem gradu dogovorile su turističke organizacije Trebinja i Foče na nedavno održanom fočanskom gastro festivalu.

Promotivne prodajne prezentacije organizovane su najprije na Tjentištu, zatim na jezeru Donje Bare, koje je jedan od najljepših lokaliteta u nacionalnom parku Sutjeska, gdje smo se družili i brali borovnice sa planinarima, a danas nam je veliko zadovoljstvo da ovdje u Trebinju donesemo dašak Zelengore, borovnice i specijaliteta od ovih veoma zdravih i ljekovitih plodovia, po kojima je naš kraj prepoznatljiv“, ističe Ljeposava Đajić, direktor Turističke organizacije opštine Foča.

Milenka Stanojević iz fočanskog udruženja žena „Zelengora“ kaže da domaćice ovog kraja od borovnice i drugih plodova prirode proizvode širok asortiman prerađevina – likere, sokove, slatko, džemove, kolače…

Cijena od 8 KM za kilogram svježe borovnice na štandovima u Dučićevoj ulici, kaže ona, čak je i niska – kada se u obzir uzmu ljekovita svojstva i trud oko sakupljanja ovih plodova prirode.

Pješačimo i cijeli sat, a vožnje bude i po dva sata,  pa berba i najmanje traje. U planini vrebaju i mnoge opasnosti od zmije do medvjeda. Ali i svježa borovnica i prerađena mnogo je tražena i uvijek nađe svog kupca“, kaže ova fočanska domaćica.

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić ističe da je gostovanje fočanske manifestacije u Trebinju priređeno sa željom da se i našim sugrađanima predstave borovnica sa Zelengore i njene prerađevine, koje rijetko imaju priliku da probaju i kupe.

Opširnije u informativnoj emisiji "Vijesti" koja je na programu Herceg Televizije od 16 časova i 30 minuta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: