Đorđe Milićević: Upravni odbor Fonda solidarnosti netransparentno troši prikupljena sredstva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Đorđe Milićević: Upravni odbor Fonda solidarnosti netransparentno troši prikupljena sredstva

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:09.07.2015.

IMG_5819„Upravni odbor Fonda solidarnosti RS krajnje netransparentno troši sredstva koja su prikupljena od svih građana RS, bez ijednog izvještaja o svom radu, odnosno o načinu prikupljanja sredstava u posljednjih godinu dana od kada je formiran“, rekao je danas u Trebinju Đorđe Milićević, potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta i zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Prema njegovim riječima, jedina transparentna odluka ovog fonda u zadnjih godinu dana odnosi se na produžavanje plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost u iznosu od 3 odsto svim zaposlenim u RS do kraja godine.

„Mi u ovom trenutku ne znamo ni koliko je sredstava prikupljeno niti imamo kvartalne izvještaje Upravnog odbora Fonda solidarnosti upućene Vladi RS, što je zakonska obaveza“, istakao je Milićević na konferenciji za novinare koju je sazvao Gradski odbor NDP Trebinje.

On podsjeća da je Upravni odbor Fonda donio odluku da se sa 13 i po miliona KM pomognu lokalne zajednice koje su imale troškove dok su trajale poplave, kako bi se „zakrpile rupe u budžetima“:

„Indikativno je da je Grad Banjaluka podnio izvještaj da je utrošio 4,1 miliona KM, dok su Šamac i Doboj, koji su stopostotno bili pogođeni poplavama, podnijeli izvještaj o svega 800, odnosno 700 hiljada utrošenih sredstava“.

Sa druge strane, kaže Milićević:

„Republika Srbija je prošle godine donijela odluku o pomoći u visini od četiri miliona evra za obnovu privrede u poplavljenim područjima, dok Upravni odbor Fonda solidarnosti RS i Vlada RS nisu našle za shodno da daju ni fening pomoći za obnovu privrede na poplavljenim područjima Srpske“.

Šaraba: Utvrditi relano stanje u Elektroprivredi RS

Potpredsjednik NDP-a i Predsjednik Gradskog odbora NDP-a Trebinje Slobodan Šaraba danas je rekao da će ova stranka, na sjednici Narodne skupštine RS 14. jula zatražiti da se utvrdi realno stanje u Elektroprivredi RS.

„Tražićemo da se utvrdi istina – je li Elektroprivreda u gubitku ili nije. Ne može se donijeti odluka o poskupljenju električne energije zbog spašavanja stanja u elektroenergetskom sektoru i nakon pet dana, kada do poskupljenja na sreću nije došlo – praviti se kao da ništa nije bilo. Problemi, ako ih je bilo, nisu nestali tek tako, ovo je obmanjivanje javnosti.“

Šaraba je istakao da će NDP tražiti da Elektroprivreda RS plati HET-u 70 miliona KM, koliko duguje.

„Pokrenućemo i inicijativu da elektroprivredna preduzeća u RS sami prodaju struju a ne preko Elektroprivrede, koja im onda vraća sredstva na kašičicu“, naveo je Šaraba.

On se na današnjoj konferenciji za štampu zapitao i šta Vlada RS namjerava po pitanju situacije u Novoteksu.

„Prošla su četiri mjeseca od kada je saopšteno da će Vlada RS kupiti ovo preduzeće, uplaćen je i avans od 50 000 KM, na tome se stalo, iznova se produžuju rokovi za uplatu preostalih sredstava. Očigledno je za Vladu RS zakonski rok – jedino njihova riječ. Čini se da je u pitanju nova predizborna priča SNSD-a“, zaključio je Šaraba.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: