„PETROVDANSKI DANI“ U SREBRENICI: Sjećanje na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine, na nepravde učinjene srpskom narodu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

„PETROVDANSKI DANI“ U SREBRENICI: Sjećanje na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine, na nepravde učinjene srpskom narodu

Izvor: SRNA | Foto: Z. Šaponjić | Datum:11.07.2015.

U okviru tradicionalne memorijalne manifestacije „Petrovdanski dani“, posvećene sjećanju na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine, večeras je u Srebrenici održan okrugli sto o temi „Hronika stradanja Srba 1992-1995. godina“ i predstavljena knjiga „Polja nesreće“ autora Milivoja Ivaniševića.Publicista i novinar Biljana Živković rekla je da je nakon dugog istraživanja istorijskih podataka ustanovila da se ovdje dogodio genocid nad Srbima u pravom značenju te riječi, jer su tokom četiri ratne godine sistematski, organizovano i planski uništavani i progonjeni.Foto: Z. Šaponjić

„Ubijani su civili i uništavano sve što je srpsko, što potvrđuje muslimansku namjeru i cilj da Srbi zauvijek nestanu sa ovog prostora“, rekla je Živkovićeva, ukazujući na nepravdu koju Haški tribunal i međunarodna zajednica nanose srpskom narodu.

Ona je pročitala pismo književnika i istraživača Milivoja Ivaniševića koji se, tražeći oproštaj u ime grupe intelektualaca i patriota Srbije za to što će predstavnik Srbije doći da oda počast njihovim ubicama, poimenično obraća ubijenim osmogodišnjem Aleksandru Dimitrijeviću i njegovom tri godine starijem bratu Radisavu iz Skelana, profesoru Novosađaninu Mati Jašainskom kojeg su ubili njegovi učenici i ostalim srpskim žrtvama koje su muslimanske snage pobile u posljednjem ratu.

Slično pismo, u kome ukazuje na velika srpska stradanja i nepravdu koja se i danas nanosi Srbima u Srebrenici, a koje je uputila premijeru Srbije, pročitala je književnik Ljiljana Bulatović koja godinama istražuje i piše o srpskom stradanju u srednjem Podrinju i raspolaže ogromnom dokumentarnom građom.

Ona je ukazala na laži koje bošnjačka strana plasira uz instrukcije međunarodnih mentora o njihovim stradanjima, uveličavajući broj poginulih i stavljajući se u ulogu žrtve iako su se, prema pouzdanim dokumentima, nekoliko godina prije izbijanja rata pripremali za njega.

„Oni lažno predstavljaju prošlost, jer mi znamo istinu, na lažima žele graditi budućnost i premijer Srbije je mogao ovlastiti `Žene u crnom` ili Fond za humanitarno pravo ili Sonju Biserko, koji su već ovdje stigli, da ga sutra zamijene u Potočarima“, poručila je Bulatovićeva.

Direktor Instituta za istraživanje srpskog stradanja Ljubiša Ristić predstavio je knjigu „Polja nesreće“, ističući da je njen autor Milivoje Ivanišević prvi počeo i nikada nije prekidao istraživati, prikupljati dokaze i dokumente i nikada nije prestao pisati o srpskom stradanju u BiH.

„Ova knjiga govori o brojnim mjestima srpskog stradanja u BiH i donosi podatke i fotografije o žrtvama, ali i o njihovim dželatima“, naveo je Ristić.

U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla večeras je održana promocija knjige „Srpsko srce Johanovo“ autora Veselina Dželetovića. Autor je rekao da roman predstavlja svjedočanstvo o trgovini organima Srba koje je iznio jedan imućni Nijemac Johan, kojeg je presađeno srce „natjeralo“ da dođe do istine o tome kome je pripadalo.

Tragajući za istinom, navodi autor, Johan je došao do šokantne spoznaje da je srce koje on sada „nosi“ pripadalo Srbinu sa Kosova i Metohije i da je do njega stiglo trgovinom organa kidnapovanih Srba.

Prema tvrdnji Dželetovića, pouzdani su podaci za 300 Srba da su njihovi organi prodati, a pretpostavlja se da je riječ o 800 do 1.300 kidnapovanih Srba sa Kosova čije su organe prodavali šiptarski teroristi.

„Ta srpska srca počinju da ruše barijere o tajnama, saznaju i šire istinu o srpskom stradanju na Kosovu i Metohiji koje još traje“, naglasio je Dželetović.

On podsjeća da se na Kosovu i danas uništavaju srpska imovina i bogomolje, da Srbi žive u getima opasanim bodljikavom žicom, da ih i dalje ubijaju i kidnapuju.

U okviru manifestacije „Petrovdanski dani“ postavljena je i izložba o stradanju Srba u Podrinju od 1992. do 1996. godine pod nazivom „Podrinje, nekažnjeni zločin“.

Izložbu čini 20 panoa sa fotografijama, faksimilima dokumenata, spiskovima ubijenih i izjavama svjedoka o stradanju srpskog naroda i počiniocima zločina nad Srbima u srednjem Podrinju.

Izložba je postavljena kao pokušaj da se iznesu istina i faktografski dokumenti o srpskom stradanju i sadrži dokumente koji pokazuju razmjere i brutalnost srpskog stradanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu u srednjem Podrinju.

U okviru manifestacije danas su završena revijalna takmičenja u basketu i malom fudbalu, koja se tradicionalno organizuju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: