Komemoracija u Potočarima, Vučić dočekan zvižducima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Komemoracija u Potočarima, Vučić dočekan zvižducima

Izvor: RTRS, Srna, Tanjug | Foto: TANJUG | Datum:11.07.2015.
U Memorijalnom centru u Potočarima održava se komemorativni skup i sahrana 136 posmrtnih ostataka stradalih Bošnjaka.

Memorijalni centar Potočari - Foto: TANJUG

12.15 Bivši predsjednik SAD Bil Klinton zahvalio je predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću što je, kako je rekao, pokazao hrabrost da dođe u Potočare i dodao da očekuje da će to uraditi i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pozivajuće lidere zemalja prisutne u Memorijalnom centru da rade zajedno, Klinton je rekao da želi da u Srebrenici vidi i predsjednika Nikolića jer bi, kako je rekao, to označilo neki početak.

11.03 Komemoracija u Potočarima počela je obraćanjem načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića. Na skupu je predviđeno obraćanje 16 zvaničnika, a nakon toga će brojne domaće i strane delegacije položiti cvijeće i odati počast stradalima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Predviđeno je da polaganje cvijeća počne u 12.00 časova, a u 12.45 časova kratak kulturni program, nakon čega će uslijediti vjerski obred i sahrana 136 identifikovanih posmrtnih ostataka nastradalih.

Za sada nisu zabilježeni incidenti na skupu u Potočarima, koji obezbjeđuju jake policijske snage i kojem prisustvuje veliki broj građana iz raznih krajeva BiH, brojne domaće i strane delegacije.

10.12 Delegacija Srbije, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem stigla je u Potočare, gdje je dočekana zvižducima okupljenih građana. Vučić se po dolasku upisao u knjigu žalosti. Vučić je u knjigu žalosti napisao da izražava poštovanje prema svim žrtvama i njihovim porodicama i da vjeruje u drugačiju i bolju budućnost u odnosima srpskog i bošnjačkog naroda.
"Ovde, u Srebrenici, obaveza svakog od nas je da pognemo glavu, ne zaboravimo i počnemo da stvaramo drugačiju budućnost", napisao je Vučić.

Premijer Srbije je izrazio nadu da se tako užasan zločin nikada više neće dogoditi.

Jedna od predstavnica Udruženja "Majke Srebrenice" Vučiću je na rever zakačila Srebrenički cvijet.

Aleksandar Vučić u Srebrenici Delegacije ulaze u komemorativnu sobu, gdje će obraćanjem zvaničnika početi komemoracija povodom 20 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Uoči dolaska u Srebrenicu, Vučić je poručio da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin u Srebrenici, da njegova ruka pomirenja ostaje pružena bez ikakve politike i da Vlada Srbije želi zajednički život sa Bošnjacima.

Među pristiglim delegacijama je i delegacija Vlade Srpske, predvođena ministrom za izbjeglice i raseljena lica Davorom Čordaš, u kojoj je i potpredsjednik Srpske Josip Jerković.

U Srebrenicu je stigao i bivši američki predsjednik Bil Klinton, predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac, delegacije zemalja iz regiona - Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske.

10.05 Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je danas da je ono što se prije dvadeset godina dogodilo u Srebrenici sramota za Evropu i da je jedini način da se ona prevaziđe rad na prevazilaženju podjela, zajedništvu i evropskim integracijama.

7.52 Na komemoraciji povodom 20 godina od stradanja Bošnjaka iz ovog kraja prisustvovaće više od 90 stranih delegacija.

U Potočare bi, kako je najavljeno, trebalo da dođe premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednici Slovenije Borut Pahora, Hrvatske - Kolinda Grabar Kitarović, i Crne Gore Filip Vujanović. Najavljen je i dolazak premijera Turske Ahmeta Davutoglua i delegacija Evropske unije, SAD, Međunarodnog suda za ratne zločine i Evropskog parlamenta.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov neće prisustvovati zbog stava rukovodstva Organizacionog odbora. Organizacioni odbor i predstavnice udruženja koja okupljaju srebreničke majke poručili su ruskom ambasadoru u BiH da mu ne treba "pasti na pamet da dođe u Srebrenicu".

Komemoraciji neće prisustvovati ni visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini. Svoj nedolazak Mogerinijeva je obrazložila zbog završnih pregovora sa Iranom u Beču, čiji je koordinator.

Kako je najavljeno, komemoraciji će prisustvovati potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić i narodni poslanici Željka Stojičić i Dobrila Drinić.

Komemorativni skup će obezbjeđivati 1.200 pripadnika Policije Republike Srpske, uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač juče je izrazio uvjerenje da će komemorativni skup proteći uredno, bez incidenata, istakavši da je to u interesu Srpske.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja godišnjica i srpskog i bošnjačkog stradanja.

Danas će u ovom području biti na snazi poseban režim saobraćaja kako bi svi koji se odluče mogli bezbjedno da stignu u Potočare i vrate se nakon komemoracije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: