Do sada 39 djece dobilo šansu za ozdravljenje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Do sada 39 djece dobilo šansu za ozdravljenje

Izvor: srna | Datum:31.08.2018.

Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu do sada je 39 mališana iz Republike Srpske dobilo šansu za ozdravljenje, a za njihovo liječenje izdvojeno je oko 1,5 miliona KM.

"Glas Srpske" piše da su djeca iz Srpske na liječenje išla u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

U Fondu, koji je počeo da radi 1. januara, kažu da se najveći broj zahtjeva odnosio na genetska ispitivanja, te da su djeca na liječenje upućivana i zbog tumora, operacija srca, transplantacije koštane srži i drugih teških oboljenja.

"Najveći iznos, oko 240.000 evra, odobren je za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj", kažu u Fondu i dodaju da je trenutno na računima na raspolaganju oko 3,6 miliona KM.

U Fondu navode da je sve manje radnika koji podnose zahtjeve da budu oslobođeni od plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost, te da je manje od jedan odsto od ukupnog broja zaposlenih u Republici Srpskoj odlučilo da od svoje plate ne izdvaja novac za liječenje mališana.

Predsjednik Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske Biljana Kotur kaže da je značaj Fonda nemjerljiv prvenstveno jer je vrijeme, za koje se dijete pošalje u inostranstvo, znatno skraćeno u odnosu na ranije kada se novac za liječenje prikupljao posredstvom raznih humanitarnioh akcija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: