Sve spremno za početak nove školske godine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sve spremno za početak nove školske godine

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:02.09.2018.

U svim trebinjskim osnovnim i srednjim školama sve je spremno za početak nove školske 2018/2019 godine.

U školske klupe će sutra po prvi put, u tri trebinjske osnovne škole, sjesti ukupno 272 prvačića.

U Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ upisano je 109 đaka prvaka, u četiri odjeljenja, što je na prošlogodišnjem nivou.

Darko Jegdić, direktor ove obrazovne ustanove, kaže da će sutra tradicionalno u osam časova za prvu smjenu i u devet za međusmjenu, biti organizovan svečani prijem za njihove prvačiće.

„Tim prijemom želimo da na zabavan način školu približimo djeci i da to bude njihov prvi susret sa školom“, kaže Jegdić.

U Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ upisana su 92 učenika u prve razrede.

Dragan Mrdić, direktor ističe da je ove godine upisano nekoliko učenika više nego prošle.

„Drago nam je da održavamo četiri odjeljenja prvačića u centralnoj školi i jedno kombinovano u Petrovom Polju“, navodi Mrdić.

On dodaje da će sutra u devet časova u njihovoj školi, osim rukovodstva i nastavnog kadra, prvačiće dočekati i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji će im poželjeti uspješno obrazovanje.

U Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“ upisan je 71 učenik, tri prvačića manje u odnosu na prošlu godinu.

Miodrag Nadaždin, direktor škole u Gorici kaže da će zbog toga imati tri umjesto četiri odjeljenja prvačića kao što je bilo lani.

U tri srednje trebinjske škole biće upisano ukupno 326 učenika u prve razrede.

Od toga 120 učenika u pet odjeljenja prvih razreda „Tehničke škole“, 109 učenika u prve razrede „Centra srednjih škola“ i 97 učenika u prve razrede Gimanzije „Jovan Dučić“.

Iz Policijske uprave Trebinje apeluju na vozače da budu posebno oprezni u zonama oko škola i podsjećaju na aktuelnu kampanju „“Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje navodi da će ova kampanja trajati do 28. septembra i  da će biti podijeljena u tri faze.

„U prvoj fazi policijski službenici će obići škole, utvrditi raspored nastave kako bi se obezbijedilo prisustvo policijskih službenika u vrijeme školskih odmora i pauza. Takođe, će biti kažnjavanje nepropisnog parkiranja u zonama škola, autobuskih stajališta i pješačkih prelaza.

Druga faza podrazumijeva održavanje predavanja prvim razredima o bezbjednom učestvovanju pješaka i biciklista u saobraćaju i pravilnom prelasku ulice. Biće i kontrola vozila koja organizovano prevoze djecu.

Treća faza će se realizovati od sutra do 28. septembra, a ogledaće se u pojačanom prisustvu i radu policijskih službenika u urbanim zonama i u blizini školskih objekata.

Policijska uprava Trebinje podsjeća sve vozače, da je ograničenje brzine kretanja u zonama škola 30 km/h. Takođe, u prethodnim godinama nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda, u zonama škola, u kojima su djeca školskog uzrasta bila jedan od učesnika“, navodi Cvijetićeva.

Moleban za početak školske godine je u petak, sedmog septembra u 19 časova, u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: