DAN ZADUŽBINARA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA: Plaketa 'Luka Ćelović Trebinjac' uručena Fondaciji 'Sestre Bulajić' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DAN ZADUŽBINARA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA: Plaketa 'Luka Ćelović Trebinjac' uručena Fondaciji 'Sestre Bulajić'

Izvor: Slobodna Hercegovina | Datum:12.09.2018.

Univerzitet u Beogradu prihvatio je inicijativu Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu da se ustanovi Plaketa – priznanje za zadužbinarstvo i dobročinstvo, i da se nazove imenom Luke Ćelovića Trebinjca, imenom čoveka koji je svu svoju imovinu zaveštao Univerzitetu Kraljevine Srbije, tj.  Univerzitetu u Beogradu.

Rukovodstvo Univerziteta u Beogradu, na čelu sa rektorom profesorom dr Vladimirom Bumbaširevićem, donelo je odluku 28. februara 2018. godine da se ustanovi Dan zadužbinara, na kome bi se, pored ostalog, dodeljivala Plaketa Luka Ćelović Trebinjac za zadužbinarstvo i dobročinstvo, kao znak zahvalnosti za pomoć i doprinos u radu studenata i profesora Univerziteta u Beogradu na polju obrazovanja, razvoju nauke i kulture.

Za Dan zadužbinara određen je 11. septembar, dan kad je Luka Ćelović Trebinjac 1911. godine sastavio svoj testament i odneo ga na overu Sudu varoši Beograda.

Ove godine, 11. septembra, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu pred velikim brojem zvanica, među kojima su bili i predstavnici Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, upriličena je svečanost na kojoj je po prvi put dodeljena ova Plaketa.

Plaketa je posthumno dodeljena Leposavi i Mitru Bulajiću, osnivačima fondaciji Sestre Bulajić.

Leposava i Mitar Bulajić su osnovali ovaj fond u znak sećanja na svoje ćerke, Kseniju i Ljiljanu, koje su tragično izgubile život u avionskoj nesreći, a namenili su ga stipendiranju siromašnih studenata, arhitekture, matematike i fizičke hemije i za po dva najbolja odbranjena diplomska rada iz arhitekture i fizičke hemije, iz oblasti na kojima su diplomirale i radile njihove kćerke.

Žiri za dodelu Plakete kao da je znao da osnivači Fondacije sestre Bulajić imaju neke veze sa nosiocem imena Plakete, Lukom Ćelovićem Trebinjcem.

Naime, Leposava Bulajić, devojačko Ilijić, rođena je u Pridvorcima, kraj Trebinja a njen suprug Mirat rođen je na Vilusima. Venčali su se u manastiru Duži i jedno vreme živeli u Trebinju. Životni put ih vodi dalje do Prištine i Beograda.

Plaketa je uručena naslednicima porodice Bulajić.

Plaketa će biti dodeljivana svake godine pojedincu ili pravnom licu.

U svom pozdravnom govoru rektor profesor dr Vladimir Bumbaširević izrazio je nadu da će Univerzitetu biti vraćena sva imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, te da će sve zadužbine oživeti i imati svoju pravu funkciju, čime će biti ispoštovana želja zadužbinara.

 
Pripremio: Milivoje Mišo Rupić/Slobodna Hercegovina


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: