Italijani zainteresovani za obnovljive izvore energije u Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Italijani zainteresovani za obnovljive izvore energije u Srpskoj

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:15.07.2015.
Italijanska kompanija "Edison spa" zainteresovana je da investira u projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, a postoji i interes za zajednička ulaganja sa "Elektroprivredom Republike Srpske“, rečeno je na sastanku ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima ove kompanije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Đokić sa predstavnicima kompanije "Edison spa" - Foto: SRNA

Đokić je upoznao regionalnog menadžera ove kompanije za Balkan Irenu Salerno i šefa kancelarije EBRD-a u BiH Jana Brauna o podatku da su Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2030. godine predviđene investicije u ovaj sektor u iznosu od oko šest milijardi evra, ističući da je Srpska otvorena za nove investicije.

- U narednom periodu težište želimo da stavimo na izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i zainteresovani smo da sve potencijale realizujemo kroz dobre energetske projekte - rekao je Đokić.

On je u ime Vlade zahvalio predstavnicima EBRD-a za spremnost da podrže investicije u Republiku Srpsku, izrazivši nadu da će saradnja sa kompanijom "Edison spa" u što kraćem vremenskom roku biti konkretizovana, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Menadžer "Edison spa" Irena Salerno rekla je da je ova kompanija zainteresovana da investira u projekte u oblasti obnovljivih izvora energije instalisane snage veće od 20 megavata, te da postoji interes i za zajednička ulaganja sa "Elektroprivredom Republike Srpske".

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun izrazio je spremnost da ova finansijska organizacija podrži energetske projekte koje bi zajedno realizovali "Elektroprivreda" i kompanija "Edison spa".

Kompanija "Edison spa" jedna je od najvećih energetskih kompanija u Evropi koja se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije, prirodnog gasa i sirove nafte, a od 2012. godine u vlasništvu je grupacije "Elektrisit de frans", vodećeg svjetskog proizvođača električne energije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: