Demanti Eparhije ZHiP na tekst „U Prebilovcima Bog vaskrsava kosti mučeničke“, koji je objavila SRNA 4. jula 2015. | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Demanti Eparhije ZHiP na tekst „U Prebilovcima Bog vaskrsava kosti mučeničke“, koji je objavila SRNA 4. jula 2015.

Datum:15.07.2015.

Iz Eparhije zahumsko - hercegovačke i primorske u našu redakciju danas je stigao demanti na tekst pod naslovom „U Prebilovcima Bog vaskrsava kosti mučeničke“, objavljenom 4. jula 2015. godine, a koji prenosimo u cjelosti:

Demanti Eparhije ZHiP na tekst „U Prebilovcima Bog vaskrsava kosti mučeničke“, koji je objavila SRNA 4. jula 2015.- Novinska agencija Republike Srpske (SRNA) u tekstu pod naslovom „U Prebilovcima Bog vaskrsava kosti mučeničke“, objavljenom 4. jula 2015. godine, koristila je dijelove poziva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog g. Grigorija, upućenog medijima i svim dobronamjernim građanima Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i regiona, povodom Svete arhijerejske liturgije i osvećenja hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, u čiju će kriptu, na dan osvećenja, 8. avgusta 2015. godine, biti položeni ostaci kostiju prebilovačkih mučenika postradalih u Drugom svjetskom ratu. Kosti prebilovačkih mučenika minirane su zajedno sa spomen-kosturnicom 1992, a po završetku potonjeg rata ostaci kostiju su sakupljeni i sačuvani kako bi bili položeni u hram Hristovog Vaskrsenja.

U pomenutoj vijesti Novinske agencije Republike Srpske dijelovima poziva vladike Grigorija vjernom narodu i svim dobronamjernim građanima da prisustvuju Svetoj arhijerejskoj liturgiji dodati su i komentari novinara/autora vijesti, među kojima se, između ostalog, nalazi i sljedeća rečenica:

„U masakru je učestvovalo oko 1.000 ustaša predvođenih lokalnim fanatizovanim hercegovačkim fratrima, mahom đacima širokobriješke franjevačke gimnazije.“

Budući da su pomenutu vijest Novinske agencije Republike Srpske prenijeli internet portali u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, među njima je bilo i onih portala i javnih glasila koji su citiranu rečenicu izdvojili iz konteksta i interpretirali kao izjavu i riječi episkopa Grigorija. Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska demantuje da je navedena rečenica sadržana u pozivu episkopa Grigorija, te da je episkop dao bilo kakvu izjavu slične sadržine kao u citiranoj rečenici.

Eparhija zahumsko-hercegovačka na čelu sa episkopom Grigorijem godinama predano radi na učvršćivanju mira i dobrosusjedskih odnosa sa svim vjerskim zajednicama i narodima u Bosni i Hercegovini. Zahumsko-hercegovačka eparhija i episkop Grigorije poštuju sve žrtve prethodnih ratova, ma kom narodu ili vjerskoj zajednici one pripadale, saosjećajući u bolu porodica žrtava, i sve to s jednim ciljem – da se zločini i zločinstva ni na jednoj strani ne ponove. Stoga nikada ne govorimo o zločinstvima tako što ih poistovjećujemo sa bilo kojim narodom – što se vidi i iz pomenutog poziva vladike Grigorije – nego akcenat uvijek stavljamo na pobjedu žrtve i na uzaludnost i besmislenost činjenja zločina.

Episkop Grigorije je citiranim komentarom Novinske agencije Republike Srpske posebno pogođen jer danas ima izuzetne odnose i poštovanje prema hercegovačkim fratrima i svim sveštenicima Rimokatoličke crkve; odnose koji se izgrađuju na temeljima Jevanđelja i hrišćanske vjere, a ne na paušalnim ocjenama novinara i njihovih izvora - navodi se u saopštenju iz Eparhije ZHiP.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: