Tjentište:Sveobuhvatnom sanacijom klizišta u Dolini heroja vraćen prvobitni izgled spomenika | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Tjentište:Sveobuhvatnom sanacijom klizišta u Dolini heroja vraćen prvobitni izgled spomenika

Izvor: srna | Datum:24.09.2018.

Sveobuhvatnom sanacijom klizišta u Dolini heroja na Tjentištu ponovo je vraćen prvobitni izgled koji je ustanovljen kada je podignut grandiozni spomenik legendarnoj Bici na Sutjesci.

Prema riječima Dejana Pavlovića direktora Nacionalnog parka „Sutjeska“ sancija je počela polovinom juna nakon uredno provedene tenderske procedure od kada su se izvođači radova prihvatili izazovnog posla.


- U radnom dnevniku kod izvođača radova zabilježeno je višednevno kišno vrijeme koje je usporavalo povjereni posao da se završi u predviđenih sedamdeset radnih dana.Ipak,ozbiljan posao priveden je kraju. Urađena je kompletna drenaža podzemnih i nadzemnih voda, izgrađeno je više od 15 šahtova, kameni nasip i završeno kompletno statičko učvršćivanje tla – pojašnjava Pavlović.
On dodaje da je problem klizišta koje se pokrenulo u februaru usled obilnih kiša star više od trideset godina. Tačnije, 1986.godine, kada je neuspješno urađena sanacija klizišta sa mnogo propusta.
- Tadašnje klizište nije urađeno u skladu sa projektom što se odrazilo u februaru kada su obilne kiše pokrenule brdo.Veliko nam je zadovoljstvo da smo uz podršku Vlade Republike Srpske koja je obezbijedila 927.000 maraka uspjeli da ispravimo propuste koji su napravili ozbiljan problem.Da nije bilo kiše i prije bismo sanirali klizište sa svim propratnim radovima – ističe Dejan Pavlović direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”.


Značaj sanacije ogleda se i u tome da je ovo prvi put od kada je ustanovljen spomen kompleks Dolina heroja na Tjentištu da su svi poslovi urađeni propisno sa svim građevinskim zahtjevima.
- U drugoj fazi nastavićemo sa kompletnom rekonstrukcijom spomen kompleksa. Postavićemo granitne ploče,biće uređen amfitetar iznad spomenika,uređeno i izgrađeno više od 200 stepenica i kompletna drenaža površinskih i podzemnih voda – kaže Pavlović.
Za drugu fazu obnove i uređenja Spomen kompleksa Dolina heroja na Tjentišti Vlada Republike Srpske obezbijedila je 700.000 maraka.
Iz Nacionalnog parka “Sutjeska” podsjećaju da je u toku i restauracija fresaka u Spomen kući prva od kada je otvorena. Ubrzo će biti otvoren i Muzej Bitke na Sutjesci koji će po vrijednosti eksponata biti jedna od najvrijednih zbirki u ovom dijelu Evrope.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: