Nevesinje: Otvaranje novog vodovoda sa izvorišta Udbina 28. septembra | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Otvaranje novog vodovoda sa izvorišta Udbina 28. septembra

Izvor: radio Nevesinje | Datum:26.09.2018.

Nevesinje će dobiti novi vodovod sa izvorišta Udbina u petak, 28. septembra, kada će biti svečano puštena u rad crpna stanica u mjestu Žiljevo koja će vodu pumpati do centra opštine, a u narednim danima voda će poteći iz slavina u svakom domaćinstvu, izjavio je Srni načelnik opštine Milenko Avdalović.

“Imamo problem posljednjih 40 godina, voda je bila lošeg kvaliteta, nije je bilo dovoljno. Kako se grad širio bilo je sve manje vode. Uopšte nije bila za piće”, podsjetio je Avdalović.

On navodi da su Hidroelektrane na Trebišnjici i Hidroelektrana “Dabar” u ovaj vodovod uložile oko osam miliona KM, a samo u ovoj godini 2,9 miliona.

“Ove godine je urađen cjevovod od Vojina do grada i pumpna postrojenja u naselju Žiljevo, te bazen od hiljadu metara kubnih na Debelom brdu, tako da će voda ići prirodnim padom do Nevesinja. Ostalo je još da vodu uvedemo u distributivni sistem”, kaže Avdalović.

On napominje da opština Nevesinje sa Vladom Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom istovremeno gradi prečistač na jezeru Alagovac, sa kojeg se Nevesinje do sada snabdijevalo vodom.

“Ta investicija je vrijedna 1.180.000 evra. Plan je da se projekat završi naredne godine, tako da bi Nevesinje trebalo imati snabdijevanje vodom iz dva pravca”, kaže Avdalović.

Ovaj vodovod u potpunosti je izgradio HET koji je za potrebe Hidroeletrane “Dabar” nadomak Nevesinja napravio dio vodovoda, a nakon toga je donesena odluka da se finansira i ostatak vodovodne mreže do Nevesinja kako bi se riješio veliki višedecenijski problem nedostatka vode.

Izvršni direktor HET-a za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija ističe da je ovo preduzeće bilo odlučno da riješi problem vodosnabdijevanja u Nevesinju i da je u cijeli projekat uloženo nešto više od osam miliona KM.

“Ovo je samo jedan od dokaza da je izgradnja sistema `Gornji horizonti` od ogromnog značaja za cijelu Hercegovinu. U okviru tog projekta omogućeno je da uradimo i vodovod do Nevesinja. Ovo je velika stvar za Nevesinje i prekretnica za razvoj ove opštine”, rekao je Tamindžija.

On napominje da će Nevesinje uskoro biti među rijetkim opštinama koje će imati napajanje vodom sa dva izvora.

“Količina vode koja će stizati je dovoljna za dvostruko veći broj stanovnika od onog koje sada ima Nevesinje. Ovo je jedna od predispozicija za razvoj i za bilo kakva ulaganja i dovođenje investitora”, navodi Tamindžija.

On napominje da su se sada stekli uslovi da u budućnosti i nevesinjska sela dobiju vodovod.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: