U Bolnici Trebinje obavljeni najkomplikovaniji ginekološki operativni zahvati | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Bolnici Trebinje obavljeni najkomplikovaniji ginekološki operativni zahvati

Izvor: radio trebinje | Datum:04.10.2018.

U Bolnici Trebinje je u protekla dva mjeseca obavljeno 20 veoma komplikovanih operacija iz ginekološke onkologije čime je stepen zdravstvene zaštite u ovoj  ustanovi podignut na viši nivo.

Ove operacije, uradio je primarijus dr Petar Novaković, istaknuti ginekolog onkolog koji je dugo godina radio u Sremskoj Kamenici, a sada je angažovan kao spoljni saradnik u trebinjskoj bolnici.

Srdan Lugonja, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo BolniceTrebinje ističe da  dolaskom doktora Novakovića u Trebinje pacijentkinje iz naše regije ne moraju više da idu u druge zdravstvene ustanove jer u trebinjskoj bolnici mogu da dobiju svaku uslugu i na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Dolaskom doktora Novakovića pacijentkinje sa područja Trebinja i regije, a i šire, mogu da se liječe na našem odjeljenju i dobiju najviši nivo zdravstvene zaštite. Znači, ne moraju da idu u tercijarne zdravstvene ustanove, na konzilijume, jer mi smo zahvaljujući njemu sposobni da odradimo i najkomplikovanije operativne zahvate“, naveo je Lugonja.

On je rekao da je među 20 do sada urađenih operacija obavljeno šest veoma zahtijevnih i izuzetno komlikovanih zahvata.

Doktor Novaković je ovđe na dobrobit pacijenata, ali i na dobrobit naše zdravstvene ustanove jer su smanjeni troškovi liječenja, kao i na dobrobit nas ljekara, jer ćemo steći nova znanja i iskustva iz ove oblasti“, dodao je Lugonja.

Petar Novaković  je naveo da će se potruditi da unaprijedi ginekološku onkologiju i ginekološku hirurgiju u Bolnici Trebinje kako bi bila na najvišem stadijumu.

Ja bih želio da ostavim neki trag i da sve kolege na ovom odjeljenju budu obučeni da za godinu-dvije mogu samostalno da rade 80 odsto posla u ginekološkoj hirurgiji. To je jedan poroces koji ne može doći preko noći, mora biti kontinuiran. Ja ću se potruditi da svoje iskustvo prenesem, koje sam stekao tokom 28 – godišnjeg rada u Sremskoj Kamenici, jer ovaj region zaslužuje da ima ustanovu u kojoj će se raditi svi zahvati koji su neophodni pacijentima na ovom području. Želio bih da mnoge stvari donesem ovdje. Treba strpljenja, rada, a  posebno da bude dobar odnos među kolegama, jer dobar ljekar prvenstveno mora da bude dobar čovjek“, naveo je Novaković.

Dodaje da u trebinjskoj bolnici postoje svi uslovi za obavljanje ovih zahvata i kada je u pitanju tehnološka opremljenost.

U tom smislu ovdje ne treba ulagati ništa dodatno. Za ove zahvate ne trebaju svemirski brodovi,  skeneri i slično, ne trebaju viskosofisticirane dijagnostičke procedure, kojima se gubi dragocjeno vrijeme i novac. Potreban je samo iskusan i  obučen kadar“, pojašnjava Novaković.

Novaković ističe da je naučestaliji karcinom grlića materice, a poslije njega karcinom tijela materice i jajnika, koji je veoma zatajan i težak. Ističe da Trebinje ne iskače sa brojem oboljelih žena od ovih bolesti u odnosu na okruženje.

Doktor Novaković podsjeća da je veoma važno jednom godišnje raditi preventivne redovne ginekološke preglede kako ne bi pacijentkinje dovele sebe u podmaklu fazu bolesti koju je mnogo teže liječiti nego kada se bolest na vrijeme otkrije.

Opširnije u "Vijestima" u 16:30.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: