SPKD 'Prosvjeta' Mostar: 34 stipendije za učenike i studente | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SPKD 'Prosvjeta' Mostar: 34 stipendije za učenike i studente

Izvor: srna | Datum:16.10.2018.

Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" ove godine ustanovio je stipendiju "Vladimir Ćorović" koju su dobila 34 učenika i srednjoškolca iz ovog grada.

Iz SPKD "Prosvjeta" navode da je 16 Mostaraca iz inostranstva prikupilo 25.700 KM za stipendije, a tu inicijativu pokrenuo je Mostarac Slavko Andrejević, koji živi u Londonu, a i ranije je pomagao učenike. 

Na konkurs se prijavilo 76 učenika iz Mostara, a stipendije je dobilo šest mlađih osnovaca, sedam starijih, devet srednjoškolaca, 11 studenata i jedan postdiplomac. 

Mlađi osnovci dobili su po 500 KM, stariji po 600 KM, srednjoškolci po 700 KM, a studenti po 1.000 KM. 

Bodovao se uspjeh, socijalni status, aktivnost u srpskoj zajednici u Mostaru, a kriterijume i način bodovanja odredili su donatori. Oni koji nisu dobili stipendije, nagrađeni su prigodnim poklonima i ohrabreni da se i dalje trude. 

Iz "Prosvjete" ističu da će se i dalje truditi da pomažu talentovanu djecu, te podsjećaju da je jedan od osnovnih ciljeva ovog društva od njegovog osnivanja bio školovanje omladine i kulturno i prosvjetno uzdizanje građana. 

Među "Prosvjetinim" stipendistima bili su Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar Vladimir Ćorović i mnogi drugi.
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: