DEVETA RAŠTANIJADA U GAJDOBRI: Ukus zavičaja i viteškog nadmetanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DEVETA RAŠTANIJADA U GAJDOBRI: Ukus zavičaja i viteškog nadmetanja

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Nikola Janičić | Datum:23.07.2015.

Proteklog vikenda u Gajdobri je održana tradicionalna deveta Raštanijada ili tamičenje u spremanju raštan čorbe sa bravetinom, čime su na najljepši način u „Maloj Hercegovini“ završene ovogodišnje Petrovdanske svečanosti.

G 04A

Zbog izuzetno vrelog julskog dana,kada je meteoalarm pokazivao temperaturu bliže 40 nego 38, ove godine se takmičilo manje ekipa nego ranije (ukupno 14 ) iz Gajdobre, Nove Gajdobre i Bačke Palanke, a zabilježeno je i manje posjetilaca nego prethodnih godina.

G 01

Pa ipak, ekipe tako zvučnih imena kao što su „Ilići-Lukavac“, „Lazov trg“,Majevica“, “Prijatelji,braća i kumovi“, „Jadran“, “Dunav“ i druge strpljivo i znalački krčkale su čitavo popodne, ili od 16 do 20 časova kotliće sa čorbom ,koja se sastoji od samo pet sastojaka: rašan, bravetina, krompir, so i voda.Ovo pravilo nije propisao žiri, nego posni vijekovi u  Hercegovini, Dalmaciji, Crnoj Gori, Mediteranu.., gdje se ova lisnata vrsta kupusa odvajkada gaji.

G 03

Kako kaže ovogodišnji domaćin i predsjednik Organizacionog odbora Savo Bakmaz, polovina raštana se gaji u baštama Gajdobre, a druga polovina    za takmičenje stigne autobusom iz Trebinja.

G 07

 

–Raštan ili raštika je niskokaloričan sa svega 27 kalorija,ali je izvor vitamina A, B, C,kalijuma, kalcijuma i mangana i ovdje je veoma malo jede,što je prava šteta. Najukusnija je poslije mraza i zahlađenja, a koristi se najviše zimi i u rano proljeće-ističe Bakmaz.

G 17

Sekretar mjesne zajednice Gajdobra Milovan  Savić podsjeća da je najukusniji raštan iz Popova polja „oni mu nešto znaju“ i da je tajna spremanja-što se duže kuva sve je bolji,a nikako ga ne treba miješati, nego samo protresti sud u kome se kuva.

G 04G 11G 12

Dok se raštan čorba krčkala,a ekipe hladile pivom, na stadionu  malih sportova trajala su takmičenja u višeboju.

G 14

U bacanju kamena s ramena najbolji je bio Risto Vukadinović, u skoku u dalj-Marko Savović, u potezanju štapa Milan Mrković,a u potezanju konopa ekipa „Ima jedan tim“.

G 06

Zanimljivo je da je u revijalnom dijelu program, u skoku u dalj ili „skoka junačkoga“ nastupio i 84-ogodišnji Mladen Đordan iz Popova polja, Gajdobranin od 1945.kada je ovdje doselilo preko 3.000 Hercegovaca i kada su spirili prva ognjišta i naselili se u plodnoj bačkoj ravnici.

G 19G 18G 20

Stručni žiri, koji je predvodio prof.dr Jovo Radoš iz Gajdobre, je uveče, uz muzičko zabavni program, proglasio najbolje ekipe i to: „Exalplast““ , „Ima jedan tim“ i „Prekobarci“ svi iz Gajdobre, kojima su domaćini uručili roštilje, kotliće,talandare i druge poklone sponzora. I svi su uživali u pjesmi, zabavi, guslarskom umijeću saveznog prvaka Veljka Đuranovića i naravno-raštan čorbi. Jer,kao što reče pjesnik Božo Glogovac: “Bolje da me puška pogodi-nego da me raštan preskoči“.


Milivoje Beštić


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: