U nevesinjskim obrazovnim ustanovama počeli sistematski pregledi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U nevesinjskim obrazovnim ustanovama počeli sistematski pregledi

Izvor: radio nevesinje | Datum:30.10.2018.

U Nevesinju je juče počeo sistematski pregled za učenike trećeg, petog i sedmog razreda osnovne škole, drugog i četvrtog razreda srednje škole i predškolce. Narednih dana u prostorijama ovih obrazovnih ustanova boraviće doktori stomatologije i medicine.

Doktor medicine Jelena Okuka ističe da je sistematski pregled jako bitan za svako dijete, jer omogućava da se kontinuirano prati zdravstveno stanje djeteta. Dodaje da medicinski pregled obuhvata anamnezu i klinički pregled, što podrazumjeva mjerenje tjelesne mase, visine, pregled vida, pluća i srca.

Doktor stomatologije Mirjana Perin naglašava da je sistematski pregled vid prevencije, koja je i najjeftinija oblast medicine. Prema njenim riječima preventiva je bitna zbog sprečavanja anomalija.

"Rano detektovanje karijesa i ortodonskih nepravilnosti daje šansu svakom djetetu za izlječenje", istakla je Perin.

Ona je pojasnila da stomatološi pregled obuhvata kratku anamnezu, klinički pregled usta i zuba i mekih oralnih tkiva, te procjenu stanja zagriza.

"Takođe, u sklopu sistematskog stomatološkog pregleda radi se statistika, koja podrazumjeva indeks KEP (zbroj brojeva karioznih, ekstrahiranih i plombiranih zuba), ortodonske nepravilnosti i stanje prvog stalnog molara, tj. šestice, koja predstavlja ključ okluzije", rekla je Perin.

Naglašava da je jako važno da svako dijete, već od rane dobi, ima stomatološki karton, da roditelji odlaze kod stomatologa po savjete o ishrani i načinu održavanja higijene kod djece.

Zamjenik direktora Doma zdravlja u Nevesinju Milosav Uljarević rekao je da je jedan od osnovnih ciljeva sprovođenja sistematskih pregleda u školama i vrtiću približavanje djece porodičnim ljekarima i stomatolozima i sticanje osnovne zdravstvene kulture.

"Nakon urađenih pregleda, dobijene parametre ćemo uporediti sa statistikom iz okolnih mjesta u regiji i izvući zaključak gdje smo to mi u tom segmentu zdravstvene zaštite, koji se odnosi na prevenciju", zaključio je Uljarević.

Sprovođenjem sistematskih pregleda u nevesinjskim obrazovnim ustanovama šalje se poruka da prosvjetni i zdravstevni radnici vode brigu o našim najmlađim sugrađanima.

Sistematski pregledi u kombinaciji sa vakcinacijom, redovnim posjetama ljekaru i savjetima predstavljaju siguran način zašite od bolesti i očuvanja zdravlja. Postoji izreka koja je u ovom slučaju primenjiva i tačna- Bolje je spriječiti, nego liječiti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: