Nevesinje: Sutra počinje dvodnevna manifestacija povodom Mitrovdana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Sutra počinje dvodnevna manifestacija povodom Mitrovdana

Izvor: Srna | Datum:06.11.2018.

U Nevesinju će u dva naredna dana biti održana manifestacija povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, Dana opštine i u znak sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

Manifestaciju organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje, a očekuje se prisustvo visokih zvaničnika Srpske i Srbije, predstavnika boračkih organizacija, zavičajnih udruženja, saboraca i gostiju.

Sutra uveče, uoči Mitrovdana, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručiće u Nevesinju devet posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Nevesinja, Gacka i Trebinja.

Dodjela odlikovanja zakazana je za 17.00 časova u sali Skupštine opštine Nevesinje, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Prethodno će u Spomen-sobi biti služen pomen poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom će za porodice poginulih junaka biti organizovan prijem kod načelnika opštine.

Proslava Mitrovdana u četvrtak, 8. novembra, počeće liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog koju će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Nakon toga, kod Spomenika slobode biće služen parastos, a delegacije će položiti vijence.

U 12.00 časova vladika Dimitrije osveštaće obnovljeni Dom kulture u kojem će potom biti održana svečana akademija sa bogatim programom i obraćanjem zvaničnika.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Republika Srpska.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: