MANASTIR MIHOLJSKA PREVLAKA KOD TIVTA: Održan Sabor pravoslavne omladine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

MANASTIR MIHOLJSKA PREVLAKA KOD TIVTA: Održan Sabor pravoslavne omladine

Izvor: SRNA | Foto: bokanews.me | Datum:27.07.2015.

Foto: www.bokanews.me

U manastiru Miholjska Prevlaka kod Tivta, na praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila, održan je tradicionalni Sabor pravoslavne omladine.

Sabranje mladih, na 22. okupljanju Pravoslavne omladine, počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dvojica vladika sa sveštenstvom i vjernim narodom prerezali su slavski kolač, povodom slave Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, koje je danas proslavilo 22. rođendan.

Mitropolit Amfilohije blagoslovio je sve vjernike, sabrane članove bratstva Pravoslavne omladine Crne Gore i goste iz mučeničke Koptske crkve, čijih je više od 20 pripadnika stradalo od Arapa u Egiptu, kao i goste iz Rusije Bugarske i Evrope.

„Mi smo temelj i osnova toj Evropi, iako ovi naši sad kažu: `Idemo u Evropu!` A gdje smo bili do sad, ako smo mi i krstili Evropu i ime joj dali? Tu smo mi, u Evropi, pa ćemo zajedno, u ljubavi Božjoj, biti i sa evropskim narodima, ali sa onim narodima koji se ne odriču Oca i Sina i Duha Svetoga, ljubavi Božije, na kojoj se gradi budućnost Evrope i cijelog svijeta“, naglasio je vladika Amfilohije.

Nakon bogosluženja izveden je bogat kulturno-umjetnički program.

Ovogodišnjem Saboru su prisustvovali gosti iz dijaspore, Rusije i drugih pravoslavnih zemalja.

Saborovanje na Miholjskoj prevlaci o prazniku Svetog Arhanlela Gavrila počelo je 1993. godine, od kada i zvanično postoji Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore.

Ova organizacija je za 22 godine postala, ne samo crkvena već i društveno-politički uticajna organizacija, kako na nivou Crne Gore, tako i regiona i svijeta, a posebno se ističe saradanja sa bratskom Rusijom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: