Nevesinje: Velika mitrovdanska akcija dobrovoljnog darivanja krvi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Velika mitrovdanska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Izvor: radio nevesinje | Datum:09.11.2018.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi opštine Nevesinje juče je, na Mitrovdan, organizovalo veliku akciju davanja krvi. Ovom humanom činu priključila su se i druga udruženja sa prostora istočne Hercegovine: dva Udruženja iz Gacka, Udruženje iz Bileće, Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi iz Hidroelektrana na Trebišnjici, Udruženje iz Ljubinja i aktiv iz Berkovića.

Akcija je provedena u Transfuzijskoj službi Bolnice Nevesinje.

Predsjednik nevesinjskog Udruženja Dragan Stajić rekao je da se na prvu godišnjicu Udruženja odazvao veliki broj dobrovoljnih davalaca. On je naglasio da je Mitrovdan odabran zbog toga što u Nevesinju simboliše stradanje, ali i veliku pobjedu.

„Današnja akcija je velika stvar za našu bolnicu, kao i za cijelu Hercegovinu“, istakao je Stajić.

Predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi iz Bileće, Dragoljub Šarenac, danas nije bio u mogućnosti da da krv. Inače je do sada to učinio 147 puta.

„Uvijek smo se družili sa Nevesinjcima, pa tako i danas na Mitrovdan “, rekao je Šarenac.

Boško Bjelogrlić, predsjednik dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Simeon Mirotočivi iz Gacka, danas je dao krv 65. put. Bjelogrlić je istakao značaj saradnje Udruženja i Transfuzijske službe Bolnice Nevesinje.

„Ovo Udruženje je osnovano 1998. godine, i do danas je ostvarilo saradnju po cijeloj Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Takođe nam je mnogo važno da imamo dobru saradnju sa susjednom, bratskom opštinom Nevesinje, i zato smo danas ovdje“, naglasio je Bjelogrlić.

Akciji dobrovoljnog davanja krvi u Nevesinju, danas su se prvi put odazvali predstavnici Aktiva dobrovoljnih davalaca HET-a.

“Na poziv Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi opštine Nevesinje došli smo danas ovdje, kako bismo započeli saradnju, jer od svih hercegovačkih opština, jedino sa Nevesinjem nismo imali saradnju i druženje. Od danas ćemo biti veliki prijatelji, humanisti i saradnici“, rekao je Bojan Grubač, predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi HET-a.

Doktor specijalista transfuziolog Maksim Brenjo rekao je da je u današnjoj akciji učestvovalo 50 davalaca krvi i da je prikupljeno 46 doza.

„Ovo je 17. akcija u toku ove godine i ovakve akcije su veoma značajne, zato što je u Bolnici Nevesinje velika potrošnja krvi, i svaka doza je važna. Uvijek se trudimo da imamo dovoljno zaliha krvi, kako bismo odgovorili na sve zahtjeve“, rekao je dr Brenjo.

Svi dobrovoljni davaoci odrekli su se zahvalnih obroka, u korist Udruženja za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Moja nada“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: