Ovčiji brod na listi nacionalnih spomenika BiH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ovčiji brod na listi nacionalnih spomenika BiH

Izvor: radio nevesinje | Datum:09.11.2018.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku da se most u Brataču− Ovčiji brod proglasi nacionalnim spomenikom BiH. Zaključeno je i da se ova srednjovjekovna građevina uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg stanja konstrukcije, biloških naslaga i nemogućnosti održavanja.

Iako je ovo jedan od najznačajnijih spomenika iz vremena turske vladavine na području opštine Nevesinje nema mnogo informacija o ovom objektu koji je predstavljao remek djelo tadašnjeg neimarstva. Prema nekim podacima napravljen je oko 1750. godine.

Austrougarska je most renovirala 1883. godine tako što su dograđena dva luka. Nijemci su 1943. godine minirali most oštetivši centralni luk. Zavod za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika BiH 1968. godine uradio je posljednju popravku mosta.

Bilo kako bilo, Ovčiji brod i dalje prkosi zubu vremena i privlači pažnju znatiželjnika. Toponimski upućuje na osnovno zanimanje ovog naroda – stočarstvo, pa su preko ovog „broda“ svakako prevođena stada ovaca koja su vraćana sa ljetnjih ispaša ili dnevnih pašarenja. Svaki most, pa i ovaj dio je istorije. Ali, „Ovčiji“ je i više od toga. Preko njega je put vodio pravdi, slobodi i hljebu nasušnom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: