Fond PIO: Promjenu statusa korisnika prijaviti u roku od 30 dana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fond PIO: Promjenu statusa korisnika prijaviti u roku od 30 dana

Izvor: srna | Datum:13.11.2018.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske podsjeća korisnike penzije da su obavezni Fondu prijaviti svaku promjenu statusa ili činjenicu koja je od uticaja na korišćenje, odnosno obim prava, u roku od 30 dana od njenog nastanka.

Iz Fonda napominju da tu zakonsku obavezu veći broj korisnika u praksi ne poštuje ili promjenu statusa i novu činjenicu ne prijavljuje blagovremeno. 

Navode da je u proteklih 10 mjeseci bilo 26.207 pojedinačnih obustava isplate penzije, uglavnom zbog nedostavljanja potvrde o životu za korisnike sa prebivalištem u inostranstvu, redovnom školovanju za djecu učenike korisnike porodične penzije, te redovnom studiranju za djecu studente korisnike porodične penzije. 

"Tek svaki peti korisnik prava je dostavio naknadno potvrdu i ponovo je uključen u isplatu", napominju iz Fonda PIO Srpske. 

U saopštenju se dodaje da i podatak da je za 380 korisnika prava na porodičnu penziju prestala isplata po osnovu nespojivosti dvojnog statusa korisnik/osiguranik, pokazuje da se u dovoljnoj mjeri ne poštuje zakonska odredba o obaveznosti prijave Fondu novih činjenica koje su od uticaja na korišćenje i obim prava na penziju. 

"O svakoj promjeni statusa koja je od uticaja na korišćenje prava korisnik je dužan odmah obavijestiti najbližu poslovnicu Fonda, da bi se izbjegle neželjene posljedice nastanka preplate, vođenje regresnog postupka i kasnijeg povrata isplaćenih sredstava", napominju iz Fonda PIO. 

Korisnik prava na porodičnu penziju dužan je prijaviti činjenicu promjene statusa u pogledu okončanja ili prekida redovnog školovanja, okončanja ili prekida redovnog studiranja, eventualnog zaposlenja. 

Srodnik korisnika prava na starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju koji živi u inostranstvu dužan je odmah u slučaju činjenice nastupa smrti korisnika prava obavijestiti Fond na telefonski broj 00 387 55 490 955 ili na mejl [email protected].
 
Korisnici prava na porodičnu penziju treba da se za svaku eventualnu namjeru o zasnivanju radnog odnosa obrate u nadležnu poslovnicu Fonda i blagovremeno informiše koje posljedice mogu nastupiti usljed nastale činjenice promjene statusa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: