Nove zgrade za mlade i izbjeglice u Trebinju: Mladi parovi imaju priliku da kupe stan po nižim cijenama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nove zgrade za mlade i izbjeglice u Trebinju: Mladi parovi imaju priliku da kupe stan po nižim cijenama

Izvor: srpskainfo.com | Datum:13.11.2018.

U Trebinju bi uskoro trebalo da počne gradnja zgrade za mlade bračne parove.


Nakon odabira najpovoljnije banke koja će odobriti kredite mladima i pravljena rang liste parova koji su ispunili uslove da kupe stan u ovom objektu, preostalo je da se izabere investitor. Zgrada će se graditi u Zasad polju, a cijene stanova biće znatno niže od tržišnih i sa PDV ne smiju prelaziti 1.300 KM po kvadratu.

Ostalo je još da se završi javni poziv za izvođača radova koji je uraditi zgradu, zaključiti ugovore i prodati stanove po predviđenim cijenama – objašnjava Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

On navodi da je ovo jedna potpuno nova procedura u koju je Gradska uprava ušla kako bi pomogla mladima koji osnivaju porodicu da lakše dođu do krova nad glavom, pa se mnoge stvari moraju dodatno pravno regulisati.

Grad Trebinje nema pravo da pokloni zemlju niti da investitora oslobodi troškova gradnje. Moramo napraviti takvu odluku za licitaciju o prodaji, da zemljište prodamo investitoru koji daje najvišu cijenu za kvadrat zemlje, a istovremeno ponudi najnižu cijenu za kvadrat stana, koja ne smije prelaziti 1.300 KM – objašnjava on.
U ovom Odjeljenju se nadaju da će investitora biti, pošto oni koji budu pravili zgradu imaju prodate sve stanove, tako da ne ulaze u rizik prodaje stambenih objekata. Uslov investitoru je, takođe, da rok gradnje ne traje duže od dvije godine.

Prije nekoliko meseci ponovljen je javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupovinu stanova u zgradi za mlade bračne parove u kome su dati povoljniji uslovi od prvobitnih. Povećana je starosna granica za mlade sa ranijih 32 na 38 godina, jer se na prvi poziv javilo dosta zaintersovanih mladih parova koji su prelazili starosnu granicu. Po novim uslovima javnog poziva, samo jedan bračni drug mora imati prebivalište u Trebinju u posljednjih pet godina.

Rok otplate kredita za mlade, bez obzira na površinu stana, da li će biti dvosoban ili jednosoban je do 25 godina, po izboru kupca, a planirana je gradnja oko 40 stanova.

Uz lokaciju za buduću zgradu za mlade bračne parove u Zasad polju već je počela izgradnja zgrade za izbjegle i raseljene čime će biti raspušteni kolektivni centri u Trebinju , a u novoj zgradi krov nad glavom naći će i socijalni slučajevi. Za zgradu je Grad obezbijedio zemljište i infrastrukturu, a objekat vrijedan oko 1,8 miliona KM gradi se u saradnji sa Ministarstvom za izbjegle i raseljenje, odnosno Vladom Republike Srpske.

Riješen problem kanalizacije
U Odjeljenju za prostorno uređenje kažu da su u početku imali problema zbog vodova fekalne kanalizacije koji nisu bili u katastarskim knjigama, a koje su morali izmjestiti sa lokacije, a useljenje najavljuju za sljedeću godinu. U ovom dijelu Trebinja planirano je i uređenje dvije ulice, kako bi prostor nekadašnje vojne kasarne postao urbani dio grada.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: